Rysk upptrappning vid Ukrainas gräns oroar

Höjd beredskap möter Ann Linde, utrikesminister och ordförande i OSSE

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ann Linde, utrikesminister
Ann Linde, utrikesminister

Sedan första januari är Sverige och Ann Linde ordförande i Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa. Det betyder att den rådande militära upptrappningen vid Ukrainas östra gräns där Ryssland dragit samma stora truppstyrkor hamnat rakt i hennes knä.

Höjd beredskap har fått en pratstund med henne.

– Jag var en av de allra första europeiska utrikesministrar Antony Blinken ringde, och det handlar ju om OSSE-ordförandeskapet, säger Ann Linde.

Just nu är hennes fokus att på olika sätt ”de-eskalera” det som händer, att få diplomatins kvarnar och de internationella organisationerna att minska konfliktnivån och förhindra att ett krig bryter ut.

Ann Linde är hoppfull att hon kommer att lyckas och rollen som OSSE-ordförande ger Sverige en unik inblick och roll i det som händer.

Samtidigt är läget utan tvekan allvarligt. Militärt är det den största ryska uppladdningen sedan annekteringen av Krim 2014. Och vad som händer framöver är mycket osäkert.

Ordkriget mellan Ryssland och Ukraina trappas upp för var dag och vi vet ju av erfarenhet att just Ryssland är skickliga på att spela spelet och kollra bort väst.

Välkommen till ett nytt avsnitt av Höjd beredskap där panelen ser obehagligt många paralleller till det ryska agerandet kring Georgien 2008 och Ukraina 2014.

Av och med Annika Nordgren Christensen, Patrik Oksanen, Johan Wiktorin, Amanda Wollstad och Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.