Fanny Jönsson

SD tycker klimataktivister inte hör hemma i Sverige

Jimmie Åkesson leder ett extremistparti

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Martin Kinnunen är SD:s klimatpolitiska talesperson. I helgen twittrade han ut sitt starka missnöje mot de unga klimataktivister som nu stämmer staten.
Martin Kinnunen är SD:s klimatpolitiska talesperson. I helgen twittrade han ut sitt starka missnöje mot de unga klimataktivister som nu stämmer staten.

Året är 2022. Det är drygt en vecka sedan klimattoppmötet COP27 avslutades.

Och nu – några dagar efter SMHI släppt en rapport som visar att Sveriges medeltemperatur ökat med nära två grader – vill Sverigedemokraterna ha en diskussion om den samlade klimat- och miljöforskningen är sann eller inte.

Utspelen har kommit från flera ledamöter. Ett av de senaste utspelen är Mattias Karlssons intervju i Expressen. I intervjun menar Karlsson att FN:s generalsekreterare Antonio Guterres saknar förankring i vetenskapen när han säger att mänskligheten är på väg mot ett klimathelvete.

Karlssons utspel gör också att de minskade anslagen till klimat- och miljöåtgärder blir enklare att vifta bort. Men SD:s satsningar på att underminera klimatkrisens allvar slutar inte där. I somras avslöjade Dagens ETC att partiet organiserat trollarméer mot klimataktivister.

Det hela orkestrerades av SD:s Tobias Andersson, som nu är ordförande för Riksdagens näringsutskott. I oktober kom nyheten att en tjänsteman från SD ville ha namnet på alla som skänkt pengar till Naturskyddsföreningen.

Som grädde på moset twittrade Martin Kinnunen, sverigedemokraternas talesperson för klimat-och miljöfrågor, i helgen om de 600 ungdomar som nu stämmer staten för otillräcklig klimat- och miljöpolitik.

Gissa vad han skrev?

Han kallade ungdomarna för extremister och sa att de inte har något att hämta i det det svenska samhället.

Det är inte konstigt att klimatfrågan har blivit politisk ammunition i Sverige. Det är en trend som vi ser i högerextrema och auktoritära stater världen över. Parallellt med detta ökar morden på klimataktivister. Även journalisters liv står på spel. I somras mördades The Guardians Dom Philips under en fältresa i Amazonas.

Att lösa klimatkrisen kommer inte vara lätt när vi lever i en ekonomi där du fortfarande kan göra profit på att förstöra naturen. Klimatrörelsen utmanar starka ekonomiska krafter som nu allierat sig med extremhögern.

Att förändra samhällsekonomin så den går i linje med klimatforskningen kommer inte vara enkelt. Men det är absolut nödvändigt för att stoppa klimathelvetet.

Saknar man politik som går i linje med forskningen kommer det alltid vara enklare att ifrågasätta forskningen än att faktiskt ändra sin politik. Därför gör SD det. Därtill kallar de oroade ungdomar för extremister och mobiliserar trollarméer mot dem.

Faktaresistens, organiserad förföljelse och hot mot oliktänkande är något som för tankarna till auktoritära stater. I Sverige 2022 sker det inför öppen ridå.

Av Sveriges näst största parti.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.