Ingvar Persson

Att sänka a-kassan nu hade varit riktigt elakt

Kristersson blev räddad av Sverigedemokraterna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson borde tacka Jimmie Åkesson för två saker. Den första är förstås att han till sist fick bli landets statsminister. Den andra att Åkesson hindrade honom från att genomföra planen att sänka a-kassan.

Det skulle nämligen ha varit ett riktigt korkat beslut, också med moderata mått mätt.

I måndags presenterade Arbetsförmedlingen siffrorna för den sista veckan i november. Antalet arbetslösa är drygt 334 000. Med myndigheten sätt att räkna innebär det en arbetslöshet på 6,6 procent, betydligt lägre än för ett år sedan.

Fler varsel

Det är en annan siffra som borde oroa Kristersson och hans regering. I november varslades 5 678 personer om uppsägning. Det är nästan tre gånger så många som en genomsnittlig månad.

Statiken är preliminär och ett varsel är inte samma sak som att verkligen förlora jobbet. Men siffran är den högsta sedan pandemin satte tvärstopp för ekonomin och signalen från Arbetsförmedlingen bekräftar det många företagare och branschorganisationer säger. Sverige är på väg in i en lågkonjunktur och den kommer att slå mot jobben.

Egentligen handlar det inte om siffror. Det handlar om människor och om desperation.

Hotar ta sitt liv

Häromdagen kunde Dagens Nyheter berätta att Kronofogdemyndigheten sedan länge har upparbetade rutiner för att hantera att skuldsatta människor hotar att ta sitt liv.

Nu förväntar man sig att de situationerna ska bli fler.

Det är dags för Johan Pehrson att kliva fram. Han är trots allt arbetsmarknadsminister, även om vi knappast har fått veta vad han vill med jobbet.

Den högre a-kassa vi har sedan pandemin kommer inte att kunna hindra att lågkonjunkturen slår sönder vardagen för både företagare och anställda. Men att chocksänka den precis när varselsiffrorna stiger rakt upp hade inte bara varit okänsligt, utan faktiskt illvilligt.

Kristersson ska som sagt vara glad att han i alla fall slipper försvara det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.