ÅSIKT

Barncancer tog Alexanders liv

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Privat
Sista tiden i livet ägnade Alexander Falk till att sprida kunskap om sin sjukdom.
LEDARE

Under valborgshelgen begravdes 18-årige Alexander Falk i Göteborg. Förra hösten fick han beskedet att cancern i kroppen var obotlig. Tumören i benet hade spridits till lungorna. Alexanders levnadsöde blev känt när han deltog i barncancergalan i Kanal 5 i november förra året. Inför hundratusentals tv-tittare berättade han om sin sjukdom och att han bara hade månader kvar att leva.

– Det känns overkligt att mitt liv kommer att bli så kort, sa han då.
Redan förra hösten varnade Barncancerfonden för krisläge i barncancervården. Det är framförallt personalbrist som har utlöst den svåra situationen.

Brist på personal och vårdplatser

Varje år blir drygt 300 barn i Sverige sjuka i cancer. Sjukdomen är den vanligaste dödsorsaken upp till 14 år och även om många blir friska har överlevnaden inte förbättrats de senaste 15 åren. Utvecklingen av nya och bättre cancermediciner för barn är dessutom eftersatt.

Med de medicinska framsteg som ändå har gjorts innebär att de sjuka barnen blir beroende av vård under en längre tid. Det råder brist på vårdplatser i hela landet. Varje vecka tvingas hälften av de sex barnonkologiska klinikerna vårda barncancerpatienter på en annan avdelning. Ibland också på annan ort.
Den krävande arbetsmiljön gör att personalavhopp vanliga. I dag har bara 20 procent av de sjuksköterskor som arbetar på avdelningar för barncancervård i Sverige rätt specialisering.

Utvecklingen ser lika dyster ut när det gäller läkare. Var femte specialist på barncancerbehandling i Sverige är nära pensionsålder.

80 000 följare på Instagram

Nästan 80 000 personer har följt Alexander Falks Instagramkonto där det sista inlägget lades upp den 21 mars, en dryg vecka innan han stilla somnade in i barndomshemmet. Han skrev att han hade så ont att han bara ville somna. Den sista tiden i livet hade han ägnat åt att samla in pengar till Barncancerfonden och sprida kunskap om sin sjukdom.

Foto: Privat
Alexander Falk begravdes den 28 april.

Vi behöver kunskap, resurser till forskning och en sjukvård som kan erbjuda den bästa och modernaste behandlingen mot cancer hos barn. Just därför behöver barncancervården engagerad, kunnig och erfaren personal.
Det måste helt enkelt bli attraktivare att jobba med de mest utsatta patienterna och då krävs höjda löner men också en förbättrad arbetsmiljö.

Ge en gåva till Alexander Falks minne på Barncancerfonden.

avJonna Sima

ARTIKELN HANDLAR OM