ÅSIKT

Visa oss kolbiten i repris, Fridolin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Urban Andersson / AFTONBLADET / 4216
Kolbiten och Gustav Fridolin.

I helgen har Miljöpartiet kongress. Med partiets usla opinionssiffror skulle det kunna bli en riktigt dyster tillställning.

Det är kris i partiet, gräsrötterna har redan aviserat revolution. Det lär bli bråk om posterna i partiledningen.
Det enda råd man kan ge Gustav Fridolin är att ta fram kolbiten. Visst, det är lätt att raljera med miljöpartister, men det här är faktiskt allvarligt menat. Om Gustav Fridolin och Isabella Lövin lyfter fram miljöpolitiken behöver det inte bli en så katastrofal kongress. Miljöpartiet måste bli ett miljöparti igen och kolbiten från förra valrörelsen var i alla fall en tydlig symbol.
Det var ett parti som vill stänga kolkraftverk. Det var ett parti som hellre ville satsa på framtidens rena energislag.

Gått på pumpen

I söndags satt den gröna partisekreteraren Amanda Lind i Agenda och rabblade partiets klimatframgångar. Klimatoffensiv och klimatlag och fyra miljarder till FN:s klimatfond. Miljöpartisterna har haft framgångar i regeringssamarbetet, men de har förlorat de stora symbolfrågorna.
De har gått på pumpen när det gäller kolgruvor, kärnkraft, kilometerskatt, Förbifart Stockholm och Bromma flygplats. Det går inte att bara prata om klimatoffensiv, man måste visa den också.
Klimatprofessor Johan Rockström twittrar ut en berättelse från Indien där regeringen just stoppat ett megastort kolkraftverk i Gujarat. Den indiska regeringen vill hellre satsa på förnybar energi så nu kommer taken i Gujarat i stället att täckas med solceller. Indien räknar med att bli ledande på solkraft och Sverige har minst lika höga ambitioner.

Fuskar och kompromissar

Vårt land ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer och det ställer krav på oss alla. Vi ska leva energisnålt och bensinsnålt och nog händer det att vi fuskar och kompromissar med våra samveten och det är givetvis inte bra för klimatet.
Om regeringen menar allvar med omställningen måste den visa oss det i handling, precis som den indiska regeringen gjorde när man stoppade 4000-megawatt-anläggningen i Gujarat och satsade på solceller.

Stora delar av Sverige har redan drabbats av torka, de senaste tre åren har varit de varmaste på jorden sedan mätningarna började. Sverige måste ställa om och det är bara Miljöpartiet som kan driva klimatomställningen i den svenska regeringen. Så gör något radikalt, lägg ner Bromma och bygg bostäder, stoppa motorvägsprojektet. Visa att klimatet är viktigare än bekvämligheten.
Framför allt måste miljöpartisterna släppa andra frågor och koncentrera sig på det de är bra på. Miljöpartiet måste bli ett miljöparti igen och visa att det är på allvar.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM