ÅSIKT

Kriminella får inte sabotera fotbollen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Det här är en mycket allvarlig attack mot svensk fotboll och det kommer vi aldrig, aldrig att acceptera", säger Håkan Sjöstrand, Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare.
LEDARE

Det finns knappt något mer prestigeladdat möte i Allsvenskan än det mellan IFK Göteborg och AIK. Men kvällens efterlängtade stormatch på Gamla Ullevi har blivit uppskjuten. Anledningen är ett så kallat matchfixningsförsök.

En AIK-spelare blev i tisdags uppsökt av en misstänkt matchfixare som erbjöd en stor summa pengar mot att spelaren skulle se till att AIK förlorade mot IFK Göteborg.
AIK-spelaren larmade om händelsen – och Svenska Fotbollförbundet tog för första gången beslutet att skjuta upp en match. Polisen har inlett en förundersökning och från klubbar och förbund har man skarpt tagit avstånd.

En förtroendebransch

På ledarsidan brukar vi skriva om politik och om att det är en förtroendebransch. Samma sak gäller faktiskt för idrotten. Vi engagerar oss i sport för att vi tror att idrottsmännen gör sitt allra bästa. Misstankar om motsatsen skadar hela sporten.
Men uppgjorda matcher är dessvärre inget unikt i svensk idrott.
I augusti förra året sprang en maskerad åskådare in på plan och attackerade Östersunds målvakt när laget mötte Jönköpings Södra. Som förklaring sa gärningsmannen att han hade satsat pengar på matchen och att resultatet gick fel.

Sedan 2012 har ett fyrtiotal fotbolls- och basketmatcher polisanmälts. Men bara två av dem har lett till åtal. Det har blottat en lucka i lagstiftningen, som nu är tänkt att täppas till med Spelutredningen som utredaren Håkan Hallstedt överlämnade till civilminister Ardalan Shekarabi i april.

Ska ge upp till sex års fängelse

Man föreslår bland annat att Lotteriinspektionen ska döpas om till Spelmyndigheten och att den ska samordna kampen mot matchfixning. Regeringen hoppas att den nya spellagen ska vara på plats den första januari 2019. Riggning av matcher ska då klassas som en brottslig handling i jämförelse med grovt bedrägeri och ge upp till sex års fängelse.
Matchfixning handlar inte om något tärningskastande på arbetsplatsen – utan om grov och ofta internationellt organiserad kriminalitet. Med stort våldskapital och stora pengar.

Två sidor av miljardindustrin

Elitidrotten handlar allt mer om pengar. Herrarnas fotbollsallsvenska är i dag en miljardindustri. Även på spelsidan rullar pengarna. Omsättningen på den reglerade svenska spelmarknaden var drygt 17 miljarder kronor i fjol och i genomsnitt lägger svenska hushåll över två procent av den disponibla inkomsten på spel.

Det statliga bolaget Svenska spel är en livsviktig sponsor av svensk idrott. Men spelandets mörka sida är att det kan leda till spelmissbruk – och öppna upp för kriminalitet.
Beslutet att ställa in dagens toppmatch är en viktig markering från svensk fotboll om att kriminella inte har i sportvärlden att göra. Nu krävs också att lagstiftningen kommer i kapp.

ARTIKELN HANDLAR OM