Ledare

Otrygg personal men påskmaten är räddad

Av: 

Ingvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Påskmaten är räddad. I år kommer det inte att ligga något strejkhot över äggen, sillen eller lammsteken. När väl parterna inom industrin kommit överens om ett kollektivavtal tog det bara ett dygn att också hitta en lösning för handeln. Det blir löneökningar på drygt 500 kronor under vart och ett av de närmaste åren.

Den svenska lönebildningsmodellen där industrin ska fungera som riktmärke tycks alltså fungera. Samma sak kan faktiskt sägas om samordningen mellan LO-förbunden.

Försämrade villkor

Tidigare har förbund med många lågavlönade medlemmar ofta tvingats gå med på försämringar av andra villkor för att få lite bättre löneutveckling. I år hade LO bestämt att det fick vara slut på den saken.

I handeln har det ofta inneburit att ingångslönerna inte räknats upp fullt ut. Det leder till större löneskillnader, men också att stora delar av löneutrymmet i kommande förhandlingar måste användas för att höja de lägsta lönerna.
Årets handelsavtal är annorlunda. Också de lägst avlönade ska få sina löner höjda med lika många kronor som andra anställda i butiker och på lager. En framgång för Handels, och för LO.

Missar det viktigaste

Samtidigt har facket misslyckats med ett av sina viktigaste krav. Arbetsgivare kommer fortfarande att kunna “hyvla” bort arbetstid för de anställda. Villkoren blir rimligare än i dag, men grundproblemet finns kvar.

När Arbetsdomstolen tillät hyvling sa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att hon var bekymrad. Johansson ville veta om parterna ansåg att saken kunde lösas i förhandlingar.

På den punkten gav lördagens uppgörelse nedslående besked.
Meningen med lagens anställningsskydd har aldrig varit att anställda ska tvingas acceptera mindre arbetstid. När lagen ändå tolkas på det sättet måste den ändras.

Räkna med att ämnet kommer upp under nästa veckas socialdemokratiska kongress i Göteborg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Lönerna höjs med två procent nästa år

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsdomstolen

Handelsanställdas förbund

Påsken