Mejla

Eva Franchell

Försäkringskassan liknar gamla Sovjet

Angelica är en av många tusen som fastnat i systemet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det här är berättelsen om sjuksköterskan som blev sjuk. I januari 2015 fick Angelica Sandström diagnosen Ehlers-Danlos syndrom, en bindvävssjukdom som försvagar hela kroppen.

Hon kämpade, men fick till slut ge upp jobbet som distriktssköterska. Det var tufft och hon berättar att hon grät mest hela tiden.


Hennes läkare ansåg att hon var i behov av rehabilitering och Försäkringskassan i Kristianstad höll med. Men när familjen sedan flyttade till Fogdarp hamnade Angelica Sandström hos Försäkringskassan i Lund och där lät det helt annorlunda.

Där ansågs hon inte sjuk. Angelica Sandström nekades sjukpenning och skickades till Arbetsförmedlingen där man ansåg att hon var för sjuk för att söka jobb.

Klämd mellan olika myndigheter överklagade hon Försäkringskassans avslag till förvaltningsrätten i Malmö. Hon skickade in sin överklagan i december 2017. Det har gått nästan två år, Angelica Sandström har hunnit överklaga fem gånger, men förvaltningsrätten har fortfarande inte tagit ställning.

Kanske min kamp inte hjälper mig, men förhoppningsvis kan jag hjälpa andra

Angelica är en av många tusen som fastnat i rättssystemet. Tidningen Sydsvenskan beskriver högarna som bara växer på landets förvaltningsdomstolar.

– Jag är en fighter, säger Angelica Sandström till Aftonbladet. Kanske min kamp inte hjälper mig, men förhoppningsvis kan jag hjälpa andra.


Hon vill väcka uppmärksamhet och pratar gärna med media om Försäkringskassans hantering av hennes ärende. En gång varannan månad ringer hon förvaltningsrätten, men hittills har hon varken fått besked eller pengar. I dag får hon en minimal ersättning från jobb- och utvecklingsgarantin vilket givetvis innebär att hennes man får ta ett större ansvar för familjens ekonomi.

– Om jag varit ensam med mina två barn vet jag inte hur jag skulle ha klarat mig.

Angelica Sandströms erfarenheter är så typiska för det svenska sjukförsäkringssystemet. För det första är det rättsosäkert. Försäkringskassan i Kristianstad gör en bedömning och Försäkringskassan i Lund en helt annan trots att det handlar om samma år, samma kvinna och samma sjukdom.

För det andra är det obegripligt. Hennes läkare skickar in intyg som utan kommentarer underkänns av försäkringskassan. Angelica Sandström har förgäves frågat varför men inte fått något svar. Hon beskriver situationen som Kafkaliknande och man förstår henne.

Hon slåss mot en av Sveriges största myndigheter.


För fjorton år sedan slogs de gamla försäkringskassorna samman till en enda statlig myndighet som i dag har 14 000 anställda. Försäkringskassan dominerar och de många medarbetarna uppmanas att bete sig därefter.

Alla känner någon som haft problem med Försäkringskassan. Matthias Abelin vid Lunds universitet la i våras fram en avhandling om Försäkringskassan där han konstaterar att sjukförsäkringen inte fungerar som den ska. Många får inte den sjukpenning eller sjukersättning de har rätt till.

Matthias Abelin menar att Försäkringskassan är en stark myndighet som är lyhörd för politiska signaler och så är det säkert. När Stefan Löfvens regering ansåg att sjuktalen skulle ner avslog Försäkringskassan helt enkelt fler.

Andelen personer som fick avslag på sjukpenning efter 180 dagar nästan femfaldigades på tre år.

Det låter som en skräckfilm eller kanske gamla Sovjet

Sannolikt är det många av de avslagen som i dag ligger i förvaltningsrätternas högar.


Jag vet, det låter som en skräckfilm eller kanske gamla Sovjet. Sjuka människor ställs på bar backe utan någon som helst förklaring. Läkare skriver intyg på intyg som avslås på diffusa grunder och regeringen har faktiskt eldat på.

Jag tror inte att Stefan Löfven tänkte på Angelica Sandström när han stod i riksdagen häromdagen och lovade att sjukförsäkringen ska bli ”trygg, rättssäker och begriplig”. Men han har nog förstått att det gick överstyr. Två utredningar ska nu se över reglerna och sedan får vi hoppas att riksdagen tar besluten som kan minska godtyckligheten på Försäkringskassan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.