Mejla

Ingvar Persson

Tragedin får inte upprepas

Vi måste diskutera orsaker, men också åtgärder

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: LINA LARSSON

Eric Torells död i Stockholm den 2 augusti förra året är en tragedi på precis alla sätt som finns. En sommarnatt som förvandlades till den värsta mardröm man kan tänka sig. Det är en tragedi för hans familj och för hans vänner, men också för de tre poliser som svarade på ett larm om en beväpnad på Södermalms gator och som nu kommer att åtalas för tjänstefel och vållande till annans död.
Ingen har haft avsikten att göra fel, men resultatet har blivit det värsta tänkbara.

Alla inser att de enskilda polisernas uppgift var extremt svår. De tvingades fatta livsavgörande beslut på bråkdelar av en sekund i en situation där de upplevde att deras eget liv kunde vara hotat. Åklagaren konstaterar att det leksaksvapen som Eric Torell bar kunde uppfattas som riktigt och skarpladdat.

Argumenten räcker inte

Men det räcker inte. Det är precis det åklagaren konstaterar. Det fanns information polispatrullen borde ha känt till innan ingripandet. Den gärningsman som tidigare uppträtt hotfullt i närheten hade redan gripits. Och även om de första skotten kan ha varit självförsvar fortsatte eldgivningen också sedan Eric vänt ryggen åt poliserna. Allt som allt avlossades 25 skott.

Rättegången om Eric Torells död handlar om att reda ut tre polisers ansvar i en djupt tragisk situation. Men det är oundvikligt att den också kommer att ställa frågor som handlar om polisens vapenanvändning och om våldet i samhället.

Enligt polisen själv är dödligt våld till följd av skott från poliser ytterst ovanligt. I snitt använder poliser verkanseld vid ungefär 15 tillfällen om året. Under de senaste 20 åren har i genomsnitt en person om året skjutits ihjäl av polisen. De senaste åren tycks dock fallen bli fler, även om talen är små.

Diskutera orsaker och åtgärder

Vi måste diskutera orsakerna, som polisernas utsatta situation och den ökade förekomsten av skjutvapen i kriminella miljöer. Men vi måste också prata om åtgärder. Finns det inslag i polisens utbildning och träning som skulle kunna förändras för att undvika situationer som den när Eric Torell miste livet? Finns det utrustning och beväpning som skulle göra att färre poliser kände sig tvingade att använda verkanseld?

Vi måste göra allt för att det som hände den 2 augusti inte inträffar igen.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Vapen