Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Jag ömmar för männen

Är det Hanif Bali som ska rädda dem är det kört

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hur och varför män ratas på dejtingappen Tinder har varit hett omdebatterat senaste veckorna. Ensamheten sägs föda våld.
Hur och varför män ratas på dejtingappen Tinder har varit hett omdebatterat senaste veckorna. Ensamheten sägs föda våld.

LEDARE

Frågan om män, relationer och ensamhet har debatterats flitigt sedan Göteborgs-postens Björn Werner skrev om unga frustrerade män som 2010-talets förlorare.

Ensamheten sägs radikalisera männen som gång på gång ratas av kvinnor på dejtingmarknaden. Vissa av dem blir så kallade incels, män som lever i ofrivilligt celibat. Även SÄPO har varit ute och sagt att incelforumen, som i USA har fostrat mer än en terrorist, behöver bevakas mer.

Hur mycket feminist man än är borde det inte vara svårt att ge Werner rätt i att män både dominerar samhällets topp som botten. När samhällsklyftorna har ökat har gruppen i botten blivit större. Urbaniseringen driver på. Det är långt mycket vanligare att unga kvinnor utbildar sig och flyttar från lands- och glesbygden. Unga män blir oftare kvar.

Det enda konservatismen har att erbjuda killarna är kvacksalveri.

Det tog inte lång tid förrän konservativa opinionsbildare som Hanif Bali och Svenska dagbladets Ivar Arpi utnämnde sig själva till dessa ensamma arbetarkillars räddare.
Men det enda konservatismen har att erbjuda killarna är kvacksalveri. De ignorerar arbetsmarknadens, demografins och samhällsekonomins förändringar, och driver i stället på just den utveckling många arbetarmän förlorat sina jobb och sin trygghet på.

När Arpi bjöd in Bali till Svenska dagbladets podd Ledarredaktionen var ett återkommande mantra att problemet inte är politiskt. Killarna behöver bara skärpa sig och få bättre förebilder. Som Bali och Arpi då, vilka mest pratade om att man behöver lära sig att duscha för att få ligga och att mäns biologi ihop med liggbrist föder våld och incels.

Ingen samhällsgrupp är lika missförstådd och baktalad som unga arbetarklassmän.
Baktalandet kan man med jämna mellanrum anklaga storstadsfeminister för, men lika mycket är det sant om moderata övre medelklassmän.

Incelforumen har fött långt många fler självmord än terrorister

Kvinnohat och även våldsromantik flödar på incelforumen, absolut, men de har fött långt många fler självmord än terrorister.
Den kanadensiska tidskriften Vice, som en månad tidigare publicerade en liknande 10-talsanalys som Werner, skriver att uppemot 80% av männen på incelforum uppger sig ha övervägt självmord.

Ensamhetens yttersta konsekvens är inte alls våld och frustration.
Det är förtvivlan.
Psykisk ohälsa nämns inte i Arpis och Balis podd.
Kanske för att det inte är macho nog, och för att en sådan samhällsanalys faktiskt kräver politik.

Det spelar ingen roll hur bra man duschar om man gång på gång ser jobb och status flytta från sin ort och från sin bransch.
Det bor mycket ensamhet i en sådan samhällsutveckling. Och ensamheten mångfaldigas när så kallat framgångsrika män säger att allt man behöver göra är att skärpa sig. Samma inställning som gör att man från politikens håll skär i bidrag, omställning och arbetsmarknadsåtgärder.

Så fortsätter de unga arbetarklassmännen att förlora. Och männen på samhällets topp kan bli rikare på deras bekostnad.

Av: 

Lotta Ilona Häyrynen

Publisert:

LÄS VIDARE

Ensamheten blir som värst under helgerna

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hanif Bali

Ivar Arpi

Självmord

Konservatism

Psykisk ohälsa

Politik