Mejla

Jonna Sima

Varför är du så sur, Ebba Busch Thor?

Busch Thors ilska när Lööf beskriver KD:s politik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch Thor var ”bestört” efter att hennes parti anklagats av C för att vackla i synen på alla människors lika värde.
Ebba Busch Thor var ”bestört” efter att hennes parti anklagats av C för att vackla i synen på alla människors lika värde.

LEDARE

De hårda orden har haglat efter partiledardebatten i riksdagen i onsdags. "Fullständigt horribelt" och "bestört". Ebba Busch Thor kunde inte nog poängtera hur ledsen och kränkt hon kände sig efter sitt replikskifte med den forna Alliansvännen Annie Lööf i talarstolen.
Orsaken var en debattartikel som publicerats i Aftonbladet samma morgon.

KD inne på samma väg som SD

Centerpartiets EU-parlamentariker, Fredrick Federley, hade författat texten och riktade en rad skarpa frågor mot Kristdemokraterna och partiets EU-kandidat Sara Skyttedal. I artikeln framhöll han Centerns hållning om att EU-valet är ett värderingsval, där högerextrema partier ser ut att växa. Konsekvenserna av det är svåröverskådliga. Men att det innebär ett direkt hot mot kvinnors, minoriteters och hbtq-personers rättighet, samt mot klimatarbetet, demokratin och EU-samarbetets stabilitet är ett faktum.
I det läget, skriver Federley, ser han oroat hur KD vacklar och att Sara Skyttedal i en aktuell intervju inte enkelt kunnat säga om hon föredrar Ungerns auktoritära ledare Viktor Orbán eller Frankrikes Emmanuel Macron.

KD har i stället börjat ta in på samma väg som Sverigedemokraterna, mot nationalism, isolering och högerpopulism, skriver han: "Nu tvekar man (KD, reds anm.) i valet mellan liberala värderingar och diktaturfasoner".
Federley är långt ifrån ensam om sin oro.

Strategi att reta gallfeber

På senare tid har det uppdagats hur KD:s Lars Adaktusson har lierat sig med abortmotståndare, homofober och högerradikala från olika delar av världen. Partiet har under Ebba Busch Thors ledning utvecklats mot att bli ett slags "SD med mänskligt ansikte". Man har öppnat för samarbete med SD och lyfter fram nej till böneutrop och genuspedagogik som om det vore stora samhällsfrågor. Ebba Busch Thor går regelbundet till attack på feminister och anser att problemen i våra förorter beror på avsaknaden av en kristen grund.
Partiets syfte är att reta gallfeber på människor. Det brukar kallas för en "80-20-strategi". Genom att höja konfliktnivån i känsliga frågor retar man upp 80 procent av befolkningen, men 20 procent kommer att gilla vad de hör och rösta på dig.
Det märkliga är att Busch Thor och hennes kristdemokrater blir så förargade när andra beskriver vad det är för politik de faktiskt bedriver.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Trump har en vän i Ebba Busch Thor

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebba Busch

Sara Skyttedal

Annie Lööf

Lars Adaktusson

Viktor Orbán

Emmanuel Macron

Högerpopulism