Mejla

Susanna Kierkegaard

EU-chefen ärver Löfvens problem

Har lovat att genomföra andra partiers politik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ursula von der Leyen är EU-kommissionens konservativa, nya ordförande. Hon valdes till stor del på socialdemokratiska löften.
Ursula von der Leyen är EU-kommissionens konservativa, nya ordförande. Hon valdes till stor del på socialdemokratiska löften.

Hon blev vald med bara nio rösters marginal. Tyska Ursula von der Leyen röstades i tisdags fram till EU-kommissionens nya ordförande – på ett något spretigt mandat.

För att få med sig en majoritet av europaparlamentarikerna var den konservativa kandidaten tvungen att blidka socialdemokrater och liberaler. Det syntes tydligt i det manifest hon släppte så sent som samma dag som omröstningen.

Lovade europeiska minimilöner

Det von der Leyen nu lovat ledamöterna är knappast konservativ politik. Hon ska göra Europa till världens första klimatneutrala kontinent, införa minimilöner och göra migrationspolitiken mer human. Som EU:s högsta chef lovar hon att införa en gemensam arbetslöshetsförsäkring, jobba mer mot den utspridda ungdomsarbetslösheten och beskatta de digitala jätteföretagen.

Mycket är kopierat rakt av från socialdemokraten Frans Timmermans kandidatur. Och taktiken fungerade ju, eftersom den socialdemokratiska gruppen tio minuter inför omröstningen tillkännagav att de skulle godkänna von der Leyen.

Samma sits som Löfven

Hon må ha blivit vald, men Ursula von der Leyen kommer inte få en lätt mandatperiod. Faktum är att hennes situation inte är helt olik Stefan Löfvens. De både behövde kompromissa brett för att få mandat av sina parlament, och har därmed tagit på sig att genomföra andra partiers politik. Den nya kommissionsordföranden har producerat ett eget slags 73-punktsprogram.

Precis som den svenska statsministern kritiseras för att han genomför liberal politik, kommer den konservativa kommissionsordföranden få ta smällen av att ha utlovat socialdemokrati och en grön omställning. Går det riktigt illa kan von der Leyen, precis som Stefan Löfven, bli avsatt av parlamentet.

Inte säkert att löftena infrias

Som tur är för von der Leyen finns många att skylla på om det inte skulle gå att genomföra alla löften. Kommissionen måste komma överens med medlemsländernas regeringar om allt. Det är verkligen inte säkert att Italien, Polen och Ungerns regeringar tycker att de nya klimatsatsningarna eller migrationsförslagen är värda att genomföra. Då tar det stopp där.

Skillnaden mellan von der Leyen och Löfven är att folkets förväntningar och krav är lite högre på en statsminister. Även om EU-politik gör otroligt stor skillnad i folks vardag, är det inte många européer som kommer identifiera att det är en tysk före detta försvarsminister de ska rikta sin ilska mot när det inte blir något av den sociala pelaren.

Von der Leyen lovade mycket. Hennes manifest skulle kunna vara, och är antagligen, skrivet av eller ihop med socialdemokrater. Frågan är hur många av löftena som kommer bli verklighet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.