Nya kriser kommer att drabba Sverige
Ett år har gått sedan skogen brann
I sommar har löpsedelsmakarna tvingats anstränga sig lite för att få till väderrubrikerna. 22 grader och halvklart kan till exempel bli "svensk sommarvärme".
Annat var det för förra sommaren. Då handlade rubrikerna om vattenbrist, grillförbud och - precis vid den här tiden - skogsbränder. Det var den här veckan omfattningen av bränderna i Hälsingland, Härjedalen och Dalarna gick upp för Sverige och resten av Europa.
Kårböle och Trängslet dominerade
I juli 2018 brann det på ett 50-tal platser i Sverige och ortsnamn som Kårböle och Trängslet dominerade nyhetsrapporteringen. Det tog drygt två veckor av desperat arbete, internationell hjälp och vattenbombning innan regnet till slut kom och gav brandmännen ett övertag i kampen.
Ändå kunde det faktiskt ha varit värre. Bränderna avslöjade ännu en gång att samhällets beredskap för kriser i vissa fall inte alls räcker till. Men samtidigt avvärjdes massor av hotande bränder av brandkårer runt om i landet, och på äldreboenden och vårdavdelningar gjordes tysta hjälteinsatser för att hettan inte skulle drabba gamla och sjuka.
Kommunerna måste klara sitt uppdrag
Krisberedskap handlar inte bara om nationella samordningsrutiner, gemensamma resurser i EU och tillgång till flygplan för vattenbombning. Att vara förberedd för en kris är först och främst att samhällsinstitutioner som räddningstjänst, vårdplatser och socialtjänst ska klara av sina uppdrag.
Samtidigt vet vi att nästan 70 kommuner hade ett negativt resultat förra året, och att alla kalkyler pekar på att kommunerna kommer att behöva miljarder och åter miljarder de kommande åren.
Därför är den största utmaningen för den svenska beredskapen kanske varken att finansiera militären eller att bygga upp kommandostrukturer för civilförsvaret, utan att kommunerna - i hela landet - ska kunna betala för nödvändig samhällsservice.