Mejla

Susanna Kierkegaard

Moderater deltar i rasistiska visklekar

Den smygfotade busschauffören gjorde ingenting fel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En busschaufför blev smygfotad när han bad på sin rast. Trafiklandstingsrådet i Stockholm, Kristoffer Tamsons (M), krävde genast en utredning av chaufförens agerande, som han kallade ”helt uppåt väggarna”.
En busschaufför blev smygfotad när han bad på sin rast. Trafiklandstingsrådet i Stockholm, Kristoffer Tamsons (M), krävde genast en utredning av chaufförens agerande, som han kallade ”helt uppåt väggarna”.

LEDARE

I fredags kväll blev en busschaufför smygfotad på sin rast. Den skakiga bilden är tagen genom bussens fönsterruta. På den syns en man och ett barn som ber.

Sprids på främlingsfientliga sajter

Händelsen borde inte ha väckt någon särskild uppmärksamhet. Men bilden läggs upp på Facebook av Jan Sjunnesson, före detta chefredaktör för Sverigedemokraternas tidning Samtiden. Plötsligt drar ett slags islamofob visklek i gång.

"Nyheten" plockas upp av en främlingsfientlig nyhetssajt. Där påstås det att kvinnan som tog fotot ska ha blivit arg för att chauffören inte släppte in henne i bussen när han hade rast. Efter det sprids berättelsen vidare på fler främlingsfientliga nyhetssajter med kopplingar till Sverigedemokraterna.

Plockas upp av ansvarig politiker

Viskleken når en ny nivå när politikern som är högst ansvarig för kollektivtrafiken i Stockholms län, Kristoffer Tamsons (M), uppmärksammar frågan. På sin facebooksida skriver han att uppgiften om att en muslimsk man bad på sin rast – om den stämmer – är ”helt uppåt väggarna”.

”Händelsen kommer att utredas och jag vill även ha ett klargörande kring hur och när man som anställd får utöva religiösa aktiviteter, oavsett det är ombord på fordon eller på annat sätt ute i trafiken” skriver trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons.

Chauffören gjorde allt rätt

Det rörde sig alltså om att en busschaufför bad på sin rast. Mannen gjorde ingenting fel, följde alla regler och skötte sitt. Bussbolaget Keolis trafikområdeschef för Nacka och Värmdö, Anders Lagerström, bekräftar just det i tidningen Arbetet.

– Han har haft paus på ändstationen och då är det väldigt viktigt med återhämtningen de minuter som föraren har. Då är rutinen att man har dörrarna stängda och ägnar sig åt återhämtning. Det kan vara vad man själv vill, korsord, gymnastik, böner eller vad som helst, säger Lagerström.

Borde inte gått på magkänsla

Att ett moderat landstingsråd, med ansvar för just kollektivtrafiken, trots det kallar situationen för "helt uppåt väggarna" väcker minst sagt frågor. Vad är det som är uppåt väggarna? Att en anställd följer instruktionerna och använder sin rast till återhämtning?

Är det något som är uppåt väggarna, är det att förtroendevalda går på magkänsla och kräver "klargöranden" baserade på smygfoton och rasistisk dynga.

Av: 

Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

Terroristernas paradis är ett laglöst internet

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kristoffer Tamsons

Arbetet

Keolis

Sverigedemokraterna

Rasism