Mejla

Pernilla Ericson

Kalla en ”sugardaddy” för vad han faktiskt är

Barnsexhandel på sugardejtingsajter

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mannen på bilden har inget med textens innehåll att göra.
Mannen på bilden har inget med textens innehåll att göra.

LEDARE

Nu varnar polisen för utbredd barnsexhandel på så kallade “sugardejtingsajter”, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

I mitten av juni genomförde polisen flera samordnade insatser mot barnsexbrott, som en del av ett större europeiskt samarbete. Tio förundersökningar har inletts om sexualbrott mot minderåriga, bland annat grov våldtäkt mot barn. Sex av sju svenska polisregioner deltog, och socialtjänsterna i kommunerna är inkopplade.

Polisen utgick från brottsoffren, som hade konton på sajterna. De utsatta är i åldern 13 år och uppåt. Majoriteten av brottsoffren är unga flickor som tidigare varit med om övergrepp, ofta inom familjen, enligt Emil Eisersjö, chef för underrättelsesektionen på Polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

– Vi ser inga socialekonomiska faktorer utan oftast när vi skrapar på ytan så är det så att man själv har varit utsatt för någon form av övergrepp. Så att det är barn som mår väldigt dåligt. En form av självskadebeteende som man har hamnat i, säger han till Ekot.

”Gör prostitutionsdebut”

Det är ett lustigt ord, “sugardejting”. Sajtnamn som Prostitution.se hade kanske inte funkat lika väl. Det paketeras snyggt och prydligt, men handlar kort och gott om att byta pengar och presenter mot umgänge och sex. Vissa vill få det till att det är en “privat angelägenhet”.

Sajterna utsätter barn för en betydande risk. Hos polisen har man bilden klar för sig.

– Sugardejting är den absolut vanligaste plattformen där barn gör sin prostitutionsdebut. Det är också tydligt att sugardejtingplattformar utöver sexköp genererar en mängd annan sexualbrottslighet riktad mot barn, säger Emil Eisersjö.

De skenbara ramarna på sajterna är en fälla.

– En 15-årig tjej registrerar ett konto i tron om att hon bara ska agera sällskap åt en äldre man. Först när hon sitter ensam med mannen i en hotellsvit inser hon att det förväntas betydligt mer av henne och då är det för sent, sa Simon Häggström, specialiserad på prostitution och människohandel på Noa, till TT i fjol.

Annonserade för studenter

Få har glömt när sajten “Rich meet Beautiful” i en annons uppmanade svenska studenter att ”dejta en sugardaddy” för att slippa ta studielån. “Hej studenter! 0,- i studielån? Dejta en sugardaddy”. Reklamskylten ställdes upp vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, vilket fick studentkåren att rasa och polisanmäla.

I Sverige lades utredningen ner, men nyligen fälldes den norska investeraren och grundaren av sajten för osedlighet och uppmaning till prostitution i Belgien. Fransk polis utreder nu också ”Rich meet beautiful” gällande koppleri.

Sugardejting-sajterna lockar med ett liv i lyx, sätter upp hycklande regler för vad som är tillåtet. Det blir portaler för trasiga människor, och de som utnyttjar det.

Vi måste på alla sätt bli bättre på att fånga upp människor som mår dåligt. Prata med unga om riskerna på nätet.

Och kalla en ”sugardaddy” för vad han verkligen är: Sexköpare. Torsk. Och som i det här fallet: pedofil.

Såna ska sitta inne.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Klart sexköparna förstår att flickorna har ångest

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sexuella övergrepp

Noa, Nationella operativa avdelningen

Polismyndigheten

Prostitution