Mejla

Ingvar Persson

Opinionssiffrorna ger inte Åkesson makten

Kraven på inflytande växer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverigedemokraterna är landets största parti. I alla fall enligt den opinionsundersökning Aftonbladet/Demoskop publicerar i dag.
Egentligen kan ingen vara förvånad. Marginalerna mellan svensk politiks två största partier har varit hårfina länge. I oktober visade den sammanvägning av opinionsundersökningar som Ekot låter göra att skillnaden mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna krympt till några få procentenheter.

När nyhetsrapporteringen dessutom domineras av skottlossningar, mord och allmän otrygghet hade det varit konstigt om inte SD till sist skulle toppa enskilda opinionsundersökningar. Frågan är vad det betyder?

Fråga Liberalerna

Den frågan kan lämpligen tas till Västerås. Där håller Liberalerna i helgen sitt landsmöte och ett av de stora ämnena kommer utan tvekan att bli samarbetet med regeringen i januariavtalet. Att somliga liberaler känner sig obekväma i sällskapet är inte precis någon hemlighet.

Alternativet borde dock vara värre, och det har sannerligen inte blivit bättre den senaste veckan. Nu står det klart att en regering under Ulf Kristersson kommer att domineras av Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson.
Först lanserade Åkesson i onsdags sitt krav om misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson. Moderaterna och Kristdemokraterna kastade sig utan reservationer på vagnen, trots att alla visste att det handlade om politiskt spel.

Oppositionen i SD:s ledband

Tydligare kan det knappast visas vem det är som just nu styr den konservativa oppositionen. På förmiddagen röstade riksdagen precis som väntat ner misstroendeförklaringen.

Sedan kommer alltså siffror som tyder på att Sverigedemokraterna inte bara kan vara landets största parti, utan också att SD snart är lika stort som Moderater och Kristdemokrater tillsammans.

Tror någon att det kommer att minska Jimmie Åkessons krav för att stödja Ulf Kristersson och låta honom flytta in i Sagerska palatset?

Den frågan måste Nyamko Sabuni och de liberaler som drömmer om en nystart för alliansen ha ett svar på.

Om en vecka är det Sverigedemokraternas tur att samlas, för landsdagar. Då kommer vi få se mer av Sverigedemokraternas nya självförtroende.

Det kan dock vara värt att komma ihåg att om siffrorna i dagens opinionsundersökning hade varit ett valresultat skulle mycket lite egentligen ändras i riksdagen. Åkesson har fortfarande en bit kvar till den politiska makten.

avIngvar Persson