Mejla

Jenny Wennberg

Det är dags att vakna nu Stefan Löfven

Socialdemokraterna måste satsa på välfärden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven leder ett parti i kris med sjunkande opinionsstöd och ett Sverige som ropar efter välfärdsreformer.
Stefan Löfven leder ett parti i kris med sjunkande opinionsstöd och ett Sverige som ropar efter välfärdsreformer.

LEDARE

SCB-mätningen som publicerades under tisdagen bekräftar vad andra mätningar visat; Sverigedemokraterna går fram starkt i opinionen och är nu största oppositionsparti med sina 22,6 procent. Skulle det vara val idag skulle man bli riksdagens näst största parti.

Socialdemokraterna backar däremot i opinionen. Faktum är att Socialdemokraternas opinionsstöd på 26,3 procent är det lägsta som någonsin uppmätts för partiet i en SCB-mätning.

Det går med andra ord rekorddåligt för Socialdemokraterna samtidigt som det går rekordbra för Sverigedemokraterna i opinionen.

Det är dags för Socialdemokraterna och Stefan Löfven att tagga till och vakna nu. Det här är allvar, det här är ett besked om att väljarna vänder Socialdemokraterna ryggen. Och det handlar inte om en rörelse bland väljarna som Socialdemokraterna kommer kunna möta genom att vara ”tydligare”, vilket partiet verkar tro att döma av innehållet i mellanvalsstrategin.

Bråttom med förändring

Socialdemokraternas opinionstapp handlar inte om kommunikation. Det handlar inte om för mjuka nävar ifråga om brott eller migrationspolitik. Det handlar om att Socialdemokraterna saknar övertygande välfärdsreformer som ger väljarna hopp och framtidstro.

Vad svenskarna ser är ett samhälle som sviker. Turerna kring Arbetsförmedlingen visar på totalt kaos. Sju av tio kommuner planerar nerskärningar i skolan under nästa år. Samtidigt kritiseras Sverige av OECD för det fria skolvalet och Skolverkets mätningar visar att föräldrarnas ekonomi fått en allt mer avgörande roll för elevernas studieresultat. På äldreboendena riskerar pensionärerna få frysa när kommunerna ser över ekonomin ända ner till elementnivå. I Stockholm får läkare sparken, samtidigt som man ute i landet har svårt att rekrytera både läkare och sjuksköterskor. Och på gatorna i svenska städer säljer barn droger och skjuter ihjäl varandra.

Att svenskarna inte har så stort förtroende för det största regeringspartiet är inte så konstigt.

Plan för Sverige

Socialdemokraterna och regeringen måste visa för väljarna att man har en plan för Sverige. Det betyder att Januariavtalet inte kan vara heligt när verkligheten så tydligt visar att det måste omförhandlas.

Liberalerna och Centern har gjort stor poäng av sitt motstånd mot att springa Sverigedemokraternas ärenden. Det innebär att rörelseutrymmet på den politiska spelplanen är begränsat för både Liberalerna och Centern. Att närma sig Moderaterna och Kristdemokraterna som är redo för samkväm med Sverigedemokraterna är knappast ett alternativ. Det betyder att Socialdemokraterna, vars politik inte är tongivande i Januariavtalet, måste pressa på nu för att få till en politik som faktiskt förbättrar livsvillkoren i Sverige.

Socialdemokraterna måste våga stå upp för att skolan är viktig för brottsbekämpningen och att det finns människor som faktiskt behöver Arbetsförmedlingen för att komma i arbete.

Och man måste göra det nu.

Av: 

Jenny Wennberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Läckbergs vårdprojekt gör samhället sjukare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna

Liberalerna

OECD

Moderaterna

Kristdemokraterna

Stefan Löfven