ÅSIKT

Skattetrix tryggar inte pensionerna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Anna Tärnhuvud / AFTONBLADET / 85705
LEDARE

Offentliga investerare, som de AP-fonder som förvaltar våra gemensamma pensionspengar, borde inte placera pengarna i riskkapitalbolag som använder skatteparadis.

Foto: Magnus Glans, Svartpunkt, Pensionsmyndigheten
Katrin Westling Palm

Det tycker i alla fall Skatteverkets nytillträdde generaldirektör Katrin Westling Palm.

– Det är en intressant utveckling att allt fler företag ser hanteringen av skatt på ett rätt och riktigt sätt som en hållbarhetsfråga, säger hon till Svenska Dagbladet.

Att ställa särskilda krav på offentliga investerare, som pensionsfonder, är faktiskt en riktigt pedagogisk idé från chefen på Skatteverket.

Debatten efter den senaste stora läckan av dokument från skattetrixarnas värld har ju till stor del handlat om moral. Skattetrixande direktörer har med rätta bland annat upprört finansministern.

Hennes argument skulle bli starkare om inte också offentliga investerare indirekt drog nytta av finansmarknadens gråzoner.

Men framför allt sätter Westling Palms idé fingret på vad allt detta egentligen handlar om, nämligen framtiden. Samma framtid som ska tryggas med pensionsfonderna.

Behöver investera

Om vi vill ha ett gott samhälle också om tio och femtio år måste det finnas jobb att gå till och utbildade människor som kan göra jobben. Vi behöver välfärd som kan möta behoven hos gamla och sjuka och vi behöver fabriker som tillverkar saker. Vi behöver bostäder, järnvägar och datanätverk.

Vi behöver kort sagt investera, både offentligt och privat. Om pengarna i stället för produktiva framtidssatsningar skvalpar runt på diskreta konton på olika önationer lär det inte bli mycket till pension, eller välfärd, för någon.

I det sammanhanget väger invändningar om kortsiktig avkastning inte särskilt tungt.

Magdalena Andersson har lovat skärpa reglerna kring skatteflykt. Mer återstår för att till exempel klämma åt banker och andra som organiserar trixandet.

Att ge AP-fonderna instruktion att satsa sina pengar på ett hållbart sätt borde inte vara så svårt.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


ARTIKELN HANDLAR OM