ÅSIKT

Under madrassen med Donald Trump

Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Melania och Donald Trump på installationslunchen. Han har just raderat all information om klimatet.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De amerikanska myndigheterna uppmanar människor att gömma sig under madrassen. För fattigt folk finns inget annat skydd att få när stormarna drar fram.
Minst 18 människor dog i de kraftiga oväder som drog fram över sydöstra USA i helgen. Ännu fler skadades när ovanligt starka och långlivade tornador drog fram över Georgia. I fattigare områden med mobila hus - så kallade trailer parks - fick invånarna se sina hem fullständigt krossade.

Raderade allt

Donald Trump beklagar. Han ska hjälpa till, hälsar han från sitt nya hem i Vita huset.

I själva verket struntar han givetvis i fattigt folk som bor i osäkra bostäder. Om han brytt sig hade presidentens hemsida fortsatt att varna för klimatförändringarna och dess ödesdigra konsekvenser. I stället valde han att radera allt om klimatet på Vita husets hemsida.

I samma sekund som han svor eden var klimatinformationen borta. Så lätt tror Donald Trump att man kan förändra världen. Ett klick och man suddar bort det man inte vill se.

Hundra meter

I Georgia råder katastroftillstånd. Två av dödsfallen inträffade när en tornado flyttade ett helt hus hundra meter. Ovädret kom överraskande, normalt brukar det inte storma i januari. Men med uppvärmningen ökar antalet extrema väder.

Världen har förändrats även om Donald Trump inte har uppfattat det i sitt Trumptorn. Han tror att klimatförändringarna är en kinesisk konspiration och missar att världen slagit värmerekord för tredje året i rad. Donald Trump anställer klimatförnekaren Scott Puitt som chef för miljömyndigheten och utser oljebolagsdirektören Rex W. Tillerson till utrikesminister.

Kunde inte fly

Det är de rika och välbeställda som får jobba med Donald Trump och inte vet de att det en gång fanns en trailer park i södra Georgia. När klimatet förändras slår det alltid hårdast mot dem som bor i de värsta områdena och i de sämsta husen. Där bor de oförsäkrade människorna som aldrig kommer att få råd att bygga upp sina hem igen.
När orkanen Katrina slog till mot Louisiana för drygt tio år sedan miste 1 800 människor livet. En majoritet av offren var fattiga svarta invånare som blivit kvar i slumkvarteren. De kunde inte fly för de hade ingen bil och de fick aldrig tillgång till information och varningar.

Donald Trump kommer aldrig att bli hela USA:s president. Han har inte ens vett att skydda sin befolkning från framtida stormar. I hans USA uppmanas invånarna att gömma sig under madrassen.

Mot Donald Trumps politik finns inget annat skydd att få.