Fanny Jönsson

Judiska församlingen: Lööf före Kristersson

Inför Förintelsens minnesdag fick statsministern tiga

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går fick Ulf Kristersson vara tyst – och lyssna på Annie Lööf.
I går fick Ulf Kristersson vara tyst – och lyssna på Annie Lööf.

Politik är inte bara det man gör. Det är också det man inte gör.

Som att Ulf Kristersson inte fick tala i Stora synagogan, Stockholm, inför Förintelsens minnesdag. Istället valde församlingen Annie Lööf (C). Det var första gången på åtta år som Judiska församlingen inte bjöd in någon från regeringen att tala.

Lena Posner Körös, ordförande för judiska församlingen i Stockholm, säger att det inte är en politisk markering. Hon säger att det är sannolikt att statsministern får hålla tal nästa år. Men det är organisationen som har valt talare, och de valde inte statsministern.

Istället valde de en person som betytt mycket för den judiska församlingen. Den personen är Annie Lööf. En partiledare, och människa, som varit en av de starkaste rösterna mot rasism och antisemitism i svensk politik. I somras var Lööf måltavla för den högerextrema mördaren Theodor Engström.

Politik är inte bara det man gör. Det är också när man inte viker sig.

Annie Lööf är en person, som till skillnad från Moderaternas Ulf Kristersson, inte svikit sitt löfte till förintelseöverlevaren Hédi Fried. Annie Lööf är den enda borgerliga partiledaren som valt att inte ta plats i maktens korridorer med hjälp av ett nyssnazistiskt parti.

Och “före detta” går ju fortfarande att relativisera med tanke på att SD förra året hade 214 riksdagskandidater som gett uttryck för nazism eller rasism.

När Sverigedemokraterna blev näst största parti i riksdagsvalet 2022, blev det svårt för den borgerliga girigheten att hålla fingrarna från maktens syltburk. Gamla slagord som att ”aldrig låta högerextremisterna få inflytande” fick ryka.

Som ledarsidans Daniel Suhonen skrev finansierade SD ett bokbål i Höör för 27 år sedan. Då brände partiet judiska skrifter. Den senaste veckan har Sverige fått internationell uppmärksamhet på grund av att den SD-knutne Chang Frick finansierat en koranbränning.

Och i går fick ingen av regeringens representanter tala i synagogan.

Istället fick de snällt sitta på åhörarbänken, och lyssna till Annie Lööfs sista offentliga anförande som partiledare. Annie Lööf passade då på att citera Hédi Fried.

– Mitt hopp och min förväntan är att de goda krafterna överväger. Att de mobiliserar tillräckligt för att det ska sluta bättre än det gjorde förra gången.

2022 valde Annie Lööf att mobilisera mot högerextremismen. Som den enda borgerlig partiledaren valde hon att inte ingå i regering med hjälp av SD. Det gjorde däremot M, KD och L. Igår fick Annie Lööf fick tala inför Judiska församlingen. Medan Kristersson fick tiga.

Politik är inte bara det man gör. Det är också det man inte får.

Skriv inlägg
 • Fanny Jönsson

  Då stänger vi chatten för i dag – och tar helg. Låt oss se till att antisemitismen aldrig får fäste, hur normaliserad den än blir. Låt oss inte glömma historiens läxa. Ta hand om er. Fridens liljor!

 • Fortsätt att med din vassa penna avslöja hyckleri och dubbelmoral! 😁

  Svante

  Tack för dina ord, Svante! Ska göra mitt bästa.

  Fanny Jönsson
 • Att Kristersson närvarar i synagogan inför Förintelsens minnesdag säger en del om honom, han borde sitta hemma och skämmas över svikna löften. Egentligen kanske Åkesson skulle närvara så att Ulf skulle känna sig trygg, uppkrupen i hans knä, där han till vardags brukar sitta.

  Peter
 • Lite intressant ändå, att i yttrandefrihetens Sverige, gallras inlägg bort, om de inte stöder AB:s åsikt. Yttrandefrihet😂

  Christel

  Ditt inlägg kom med, Christel :) Glad fredag i yttrandefrihetens Sverige!

  Fanny Jönsson
 • Ja,tänk vad Annie kan. Så många röster hon fick i valet. Ett jätteförtroende av väljarkåren,ha ha. Du själv är även en skämtfigur, man heter Fanny och lever gång på gång i dina artiklar upp till det.

  Hasse

  Starkt inlägg, Hasse.

  Fanny Jönsson
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.