ÅSIKT

Glassen är hotad - tar slut i sommar

Foto: Colourbox
Den som gillar riktig gräddglass kan få problem i sommar.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det råder konstant kris i Bregottfabriken. Den svenska mjölken sinar.
Lagom till påsk kan feta produkter som smör och grädde vara slut, varnar Arla. Hyllorna kan gapa tomma i brist på svenska mejeriprodukter. Till sommaren väntar nästa kris för då handlar det om glassen.
De senaste åren har Sverige förlorat en mjölkbonde om dagen. Även om mjölkpriset har gått upp någon krona under hösten har det i princip legat still sedan 80-talet. Det är inte konstigt att många bönder tvingats lägga ner.

Den svenska produktionen av mjölk har inte varit så här låg sedan 70-talet.

Utländsk mjölk

Skälen är många, konkurrensen från andra EU-länder har ökat. När Ryssland stoppade all import från EU svämmade marknaden fullkomligt över av billig mjölk. Allt mer utländsk mjölk har också blandats in i våra produkter. Din ost kan vara ystad av tysk mjölk. Din yoghurt kan komma från Finland, Danmark eller Holland. Länder som har sämre regler för miljö och djurhållning.
Det må vara en glad ko på den svenska förpackningen, men ingen vet egentligen om yoghurten verkligen kommer från ett lyckligt djur.
Ökad konkurrens och låga ersättningar har alltså tvingat många svenska mjölkbönder att lägga ner. Det är därför det kommer att saknas svenskt smör till påsk och gräddglass till midsommar.

Hotfull tid

Men den svenska livsmedelsproduktionen måste öka. Vi lever i en hotfull tid och då kan vi inte förlita oss på import av så viktiga matvaror som mjölk. I dag presenterade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht en hel strategi för den svenska livsmedelsproduktionen. Strategin bygger på en överenskommelse med Alliansen och Vänsterpartiet och därför innehöll den mest stora ord.
Livsmedelsproduktionen ska öka, det ska bli tillväxt, sysselsättning och en större självförsörjningsgrad av livsmedel. Hur det ska gå till kunde de sju partierna dock inte komma överens om.
Det får regeringen själv presentera i en särskild handlingsplan.

Eget mejeri

För Sveriges mjölkbönder var dagens livsmedelsstrategi därför ingen tröst. Antagligen får de ta saken i egna händer som till exempel bönderna i Värmland. För två år sedan renoverade de det gamla mejeriet i Värmlands Nysäter och under hösten 2015 sålde de sin allra första mjölkliter.
Det stod mellan att bomma igen våra mjölkgårdar eller starta ett eget mejeri, skriver de själva på sin hemsida.

Konsumenterna fick betala två kronor mer per liter mjölk eller grädde. Bönderna fick mer betalt och värmlänningarna slöt upp. I december skickade mejeriet ut drygt 677 000 liter mjölk och grädde till butikerna.

Allt fler konsumenter hittar själva den närproducerade och i bästa fall ekologiska mjölken, men alla har inte råd. Nu får regeringen fundera över nästa steg. Sverige måste producera mer och bättre livsmedel och de måste vara tillgängliga för alla.

ARTIKELN HANDLAR OM