Ledare

Om brotten minskar förlorar Kristersson

M:s retorik smälter ihop med Jimmie Åkessons

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När gängbrotten minskar riskerar Ulf Kristerssons (M) valstrategi att bli irrelevant

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Moderaternas strategi har sedan de förlorade regeringsmakten 2014 hävdat att brottsligheten i Sverige, och särskilt gängbrottsligheten, är socialdemokraternas fel.

Rent historiskt är det en spännande tolkning. Under hela Fredrik Reinfeldts (M) regering kontrollerade Moderaterna justitiedepartementet så allt från polisbristen till terrorresorna till Syrien skedde med Beatrice Ask (M) som justitieminister. Så vad gjorde hon?

Inte mycket faktiskt.

Bortglömt

Men när Stefan Löfven (S) vann valet 2014 var allt detta bortglömt. Sedan dess har Moderaterna gjort brottsligheten till huvudnummer. De kräver hårda tag, fler poliser och ett slut på våldet. Alltså ungefär vad de misslyckades med i regeringsställning.

För ett år sedan såg det ut att lyckas, S-regeringen skulle falla på gängbrotten. Men sedan dess har något hänt. Bland annat Mikael Dambergs Lagen om hemlig dataavläsning eller hackerlagen har gett polisen bättre verktyg för att övervaka gängen och efter även andra riktade insatser sitter omkring 1000 gängkriminella häktade. Bara efter att franska polisen knäckte Encrochat, ett kommunikationssystem för kriminella, har 230 kunnat gripas.

Fel häst

Detta är dåliga nyheter för Moderaternas strategi. Om brotten minskar har de satsat på fel häst. Särskilt som frågan är viktig för många väljare.

Samtidigt står Moderaterna i princip tomhänta när det kommer till den nygamla fråga som nu blir allt viktigare, nämligen hur nyrekryteringen till gängen ska stoppas när så många tungt kriminella sitter inne. Då krävs förebyggande arbete, satsningar på skola och socialtjänst – inga moderata paradfrågor direkt.

Höjt tonläge

Så vad ska man göra nu? En gissning är att höja tonläget ytterligare tills M och SD i praktiken blivit samma parti.

Det är i så fall en politik – och en retorik – som aldrig vunnit ett riksdagsval.
Kanske har Ulf Kristersson tagit ut segern lite för tidigt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Nyamko Sabuni strör salt i såren

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Kristersson

Beatrice Ask

Kriminalpolitik

Hemlig dataavläsning

Moderaterna