Mejla

Jonna Sima

Dambergs hackerlag kan knäcka gängen

SVT:s Anders Holmberg måste ha sovit

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mikael Damberg intervjudes i veckan av Anders Holmberg i ”30 minuter”. Inrikesministern talade då om en ”game changer” i arbetet mot gängkriminaliteten men fick inga följdfrågor.

Foto: Skärmdump SVT

LEDARE

Förutom coronapandemin kommer valet 2022 i mycket handla om hur väl Stefan Löfvens regering har hanterat den utbredda gängkriminaliteten och skjutningarna. Inrikesminister Mikael Damberg, som har ansvar för gängfrågorna i regeringen, har sagt att han tror att 2021 kommer vara ett "leveransår". Fem tusen fler poliser till 2024, fler skärpta straff och nya vittnesskydd är viktiga delar till att vi nu kan ha nått en vändpunkt, enligt inrikesministern.

Sov Anders Holmberg?

I onsdags grillades han av SVT:s skjutjärnsjournalist Anders Holmberg i programmet "30 minuter". Det finns ingen utfrågare som får erfarna makthavare att krampaktigt klunka så mycket vatten som Holmberg. Men i intervjun med Mikael Damberg verkade programledaren faktiskt sitta och sova när inrikesministern berättade om vad han tror kommer att vara en "game changer" i kampen mot gängkriminaliteten.

Det handlar om hemlig dataavläsning, den så kallade "hackerlag" som ger polisen möjlighet att läsa krypterad datainformation och som trädde i kraft förra året. Men om den ställde Anders Holmberg inte en följdfråga.

Hackerlagen kantades av kritik innan den röstades igenom i riksdagen. Ända sedan FRA-lagen klubbades 2009 har frågor kring dataavläsning ofta legat som en våt filt på debatten i Sverige.

Techjättar som Google protesterade i remissvar mot att polisen skulle få verktyg att bryta sig in i misstänktas telefoner. Samtidigt har den kriminella verksamheten i allt större utsträckning flyttat ut på nätet. Polisen har hela tiden legat ett steg bakom de kriminella – fram tills nu.

Hackerlagen – en succé

Damberg har helt rätt i att tillgången till krypterad information blivit en succé. Tack vare att fransk polis i samarbete med Europol lyckats hacka den krypterade appen Encrochat har även svensk polis gjort stora framsteg. Hittills har 125 fängelseår dömts ut i rättegångar där Encrochat varit en del av bevisningen och hundratals gängmedlemmar från de kriminella nätverkens toppskikt har gripits bara i Stockholm. Dessutom har antalet skjutningar redan minskat med 40 procent i år jämfört med samma period förra året.

Det ser ut att bli lika lyckosamt med knäckandet av den nya appen Sky ECC, som de kriminella har börjat använda sedan de övergett Encrochat. I veckan har svensk polis och åklagare för första gången presenterat bevisning som bygger på chattar från Sky ECC.

Om Mikael Dambergs strategi lyckas trycka tillbaka gängkriminaliteten är det bra för Sverige. Det borde också ge honom ett hyfsat förtroendekapital till den dag när Stefan Löfvens efterträdare ska utses.

Tror du att brottsvågen med kriminella gäng har nått en vändpunkt? Hur ska regeringen och samhället i stort bekämpa våldet och kriminaliteten? Chatta med Jonna Sima mellan 09:00 och 09:30. Du kan skicka in din fråga redan nu!

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Inte Yasins fel att folk röstade på honom

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriminella nätverk

Kriminalpolitik

Mikael Damberg

Anders Holmberg

Stefan Löfven

Datasäkerhet

Hemlig dataavläsning