Mejla

Jonna Sima

Klart SD:s politik hotar demokratin

Fler än Löfven bör känna oro

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven (S) intervjuades av SVT:s Anders Holmberg i ”30 minuter i förra veckan. Där varnade statsministern för de eftergifter en högerregering kan tvingas till av Sverigedemokraterna.
Stefan Löfven (S) intervjuades av SVT:s Anders Holmberg i ”30 minuter i förra veckan. Där varnade statsministern för de eftergifter en högerregering kan tvingas till av Sverigedemokraterna.

LEDARE

I förra veckan väckte ett uttalande av Stefan Löfven viss uppståndelse. I SVT:s intervjuprogram "30 minuter" sa statsministern att han känner oro för att Sverigedemokraterna kan komma att kräva odemokratiska reformer i en budgetförhandling med en Moderatledd regering.

Efter programmet behövde SD inte ens gå ut och försvara sig. Det jobbet gjorde Moderaterna, Kristdemokraterna och även Liberalerna så bra åt dem.

I olika kränkta tonfall hävdade de borgerliga partiledarna att det i själva verket är Stefan Löfven som är odemokratisk. Han säger ju att oppositionen är illegitim!
Men är det någon som vet vilka eftergifter som krävs vid en regerings- eller budgetförhandling så är det Stefan Löfven. Under sju år har han närmast trollat med knäna för att Sverige ska kunna få ett någorlunda stabilt regeringsunderlag. Först genom decemberöverenskommelsen 2014 och nu senast med de 73 punkterna i januariavtalet från 2019.

Stödet från SD har ett pris

Det nuvarande budgetsamarbetet med MP, C och L har kostat på. Socialdemokraterna har varit tvungna att ge upp hjärtefrågor som svidit i hela arbetarrörelsen. De har tvingasts gå med på slopad värnskatt, privatisering av Arbetsförmedlingen, uppluckring av las och höjt rutbidrag. Dessa liberala reformer har L och C kunnat bära med sig som pokaler ur samarbetet.
Ulf Kristersson, Ebba Busch och Nyamko Sabuni säger att de litar på sin politiska integritet. SD ska inte få några kännbara segrar, utan de ska vara glada för att de får vara med de vuxna i rummet, verkar de borgerliga partiledarna intala sig.
Stefan Löfven vet av erfarenhet att det inte är realistiskt. I SVT:s "30 minuter" konstaterade Löfven: "Kristersson ska inte tro att SD lägger sig och säger: ”Gör du som du vill”. Det kommer SD inte att göra och då är det fara å färde för vårt land."

Du kan berätta för Stefan Löfven om den stora fina världen, men kom inte och säg till honom vad en budgetförhandling är för något. Att hävda att det går att trolla bort ett parti med 15-20 procent av väljarstödet är antingen naivt eller ett bedrägeri.

Fler än Löfven som bör känna oro

SD har rensat ut en hel drös med medlemmar på nyckfulla grunder under de senaste åren, men i partitoppen sitter Jimmie Åkesson, Richard Jomshof, Oscar Sjösted och Björn Söder kvar och söndrar och härskar. Ur partitoppen sprutar det ut uttalanden om att invandrare är en kulturell belastning, att islam är en avskyvärd religion, att judar inte kan vara helt svenska och det skrattas åt skämt om att sparka på döda får och skrika "Die Juden!".

Dessa män kommer inte att lägga sig platt när de fått vittring om regeringsmakten.

Det är inte bara Stefan Löfven som har anledning att känna oro för om dessa fyra får passerkort till regeringskansliet.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

För svensk höger trumfar sossehatet

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Socialdemokraterna

Ulf Kristersson

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

Liberalerna

Kristdemokraterna