Löfven kan nog bli vald men får svårt att regera

Uppenbar risk att S regerar sönder sig i sin önskan att sitta kvar

Publicerad 2021-06-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven
Stefan Löfven

Stefan Löfven hade valet mellan talmansrundor och extraval. Han valde talmansrundor och riskerar fortfarande – om olyckan är framme – extraval.

– Egentligen är det två dåliga alternativ, om man ska vara riktigt ärlig, sa Stefan Löfven på pressträffen idag.

Mandatfördelningen talar för att han vinner, S, MP, C och V har 175 mandat i riksdagen. Däremot saknar han majoritet för sin politik. Så även om han blir val så kommer det att bli ett synnerligen skakigt sista år innan valet 2022.

Kristersson 174 mandat

Ulf Kristersson har på pappret ett mandat mindre, 174 riksdagsledamöter, på sin sida. Däremot har han större stöd för sin budget och sina politiska förslag.

Det talar för att själva regeringsbildningen bara är rond ett i den pågående krisen.

Resultatet kan bli att Stefan Löfven återkommer men med en betydligt svagare ställning eftersom Liberalerna lämnat januariavtalet.

Om detta var en särskilt klok strategi återstår att se.

Talmannen snabb

Talman Andreas Norlén har lovat att han ska föra processen framåt snabbt, att tiden för sonderingar ska bli kort. Förhoppningsvis står han fast vid det så att partierna inte tillåts bromsa upp och dra ut på detta. I så fall är det fortfarande bättre med extraval.

Stefan Löfven har hittills varit något av en trollkonstnär i kriser. Även denna gång gjorde han något de flesta inte hade förväntat sig. Kanske kan han överraska fler gånger under processen?

Reparera regeringsunderlaget

På längre sikt behöver Stefan Löfven reparera relationen med sitt eget regeringsunderlag. Att han ägnade en stor del av pressträffen till att skälla på Vänsterpartiet var i sammanhanget ganska märkligt.

Att Socialdemokraterna är ursinniga på Vänstern är inte konstigt, den här krisen hade inte skett utan Nooshi Dadgostars ultimatum och misstroende. Men skyttegraven mellan S och V kommer att behöva överbryggas, det är det enda regeringsunderlag Stefan Löfven kan få på lång sikt.

Kristersson i vassen

Ulf Kristersson har ända sedan krisen inleddes spelat sina kort väl. Han vill helst bli statsminister 2022 på ett stabilt underlag men tackar nog inte nej till att grundligt mala ner Socialdemokraterna innan dess.

Nu lurar han i vassen. Eftersom marginalerna är så oerhört små mellan blocken, i den mån man kan tala om block, så finns en teoretisk möjlighet att han blir vald till statsminister.

M spelar det långa spelet

Men det mest sannolika är nog att Moderaterna låter en allt mer skadeskjuten Stefan Löfven vingla vidare mot valet 2022 för att sedan ha goda möjligheter att vinna.

Det långa spelet handlar om politikens innehåll och det systemskifte Kristersson, Åkesson och Busch vill genomföra.

De seanste två veckorna har förbättrat deras möjligheter att lyckas betydligt. Det kan bli den viktigaste bestående effekten av regeringskrisen.

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.