Pernilla Ericson

Nu kallar Biden Trump "klimatmordbrännare"

Klimatfrågan växer i USA-valet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Presidentkandidaten Joe Biden uttalade sig på måndagen.
Presidentkandidaten Joe Biden uttalade sig på måndagen.

När Demokraternas presidentkandidat Joe Biden till slut tog bladet från munnen om Donald Trumps klimatpolitik gjorde han det med besked.
”Om man ger en klimatmordbrännare (“climate arsonist”) fyra år till i Vita huset, hur skulle då någon kunna förvånas om mer av landet stod i brand? Ska en klimatförnekare få fyra år till i Vita huset?” sa han vid ett framträdande i Delaware på måndagen.
”Avsaknaden av en nationell klimatstrategi leder till ett virrvarr av åtgärder. Den här administrationen har till och med förvärrat läget."
Vad syftar han på?
Tja, Trump har gjort sitt yttersta för att främja fossilindustrin i USA, samt upphävt tidigare miljölagar och regleringar av utsläpp. Nyligen gav han grönt ljus för oljeborrning i ett enormt naturreservat i Alaska, rapporterade New York Times. Det väckte starka protester bland miljöengagerade, och hotet om rättsprocesser kom omedelbart.

”Tror inte vetenskapen vet”

Klimatfrågan seglar upp som en valfråga i USA. Inte minst för att våldsamma bränder rasar i den uttorkade regionen på västkusten, samtidigt som ännu en tropisk storm drar in över landet.
Donald Trump avfärdar dock vetenskapens varningar.
"Det kommer att bli kallare, bara vänta och se", sa Trump vid ett besök i eldhärjade Kalifornien, där nio av tio av de värsta bränderna inträffat på 2000-talet.

"Jag tror faktiskt inte att vetenskapen vet”, tillade Trump, efter kritik mot uttalandet.
Sällan har skillnaderna i ståndpunkter varit tydligare, samtidigt som opinionen för en effektiv klimatpolitik växer. När Trump valde att ta USA ur Parisavtalet, så lovade stora regioner att fortsätta arbetet för omställning.

”Gör inte skillnad på folk”

”Klimatförändringarna gör inte skillnad på folk och folk”, sa Joe Biden, och hade både rätt och fel.

I sönderprivatiserade USA är det stor skillnad på hur människor kan skydda sig mot klimatkrisen. Luftkonditionering mot rekordtemperaturer, ojämlik vård vid skador, privata brandkårer som skyddar husen åt de som har råd att betala, plånbok att kunna välja områden med bättre förutsättningar, ekonomi att återställa det hus som brunnit upp eller slagits sönder av en orkan.

Men visst, de riktigt förödande katastroferna i klimatkrisens spår påverkar till slut alla.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.