Zina Al-Dewany

Kärleken till Biden är blind bland politiker

Vi måste inte hylla en krigshetsare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Joe Biden är inget helgon.
Joe Biden är inget helgon.

Bilderna efter att kongressen i USA stormades har redan blivit historiska - männen med hjälmar med horn, de krossade rutorna och de arga Trump-anhängarna med ansiktsmålningar i USAs färger.

Dagen efter uttalade sig våra politiker, men det jag reagerade på var inte hur de talade om Trump, utan vad de sa om Biden.

”Jag känner mig otroligt entusiastisk inför Bidens presidentskap (…) vi har en ljus framtid framför oss” säger Birgitta Ohlsson (L) till SVT.

Hon ser partier gå samman världen över, ”oavsett vad de tycker om ekonomi och skattesatser så enas de i värden som demokrati, frihet och mänskliga rättigheter”.

Det ska ändå till en liberal för att skilja mellan ekonomisk politik och ”frihet” tänker jag. Efter ett tag avbryts hennes hoppfulla monolog av programledaren som flikar in att det ”förstås finns stora utmaningar också”.

Sen är det Carl Bildts tur som beskriver USA som en ”fyr för demokratin”. Men tittar vi på Bidens cv visar det sig att han varit inblandad i många länders demokratiska förfall.

Inför George Buschs Irakkrig var Biden inte bara för kriget, utan jobbade hårt för att få igenom det.

Här i Sverige är det ingen som tvingar oss att hylla Biden bara för att markera mot Trump.

Premisserna för kriget var att det fanns massförstörelsevapen och att Iraks diktator samarbetade med Al Qaida, något som många experter, även inom senaten, redan då menade var falsk information. Biden måste ha vetat, men han tryckte på ändå.

Efteråt har Barack Obama sagt att Isis framväxt är en direkt följd av invasionen. Men alla kan begå misstag eller hur?

Men Biden fortsatte att sprida kaos oavsett vilket land USA kände för att befria. Hans administration hjälpte militären i Egypten att tränga ut landets president.

Samma militär som efter två år utsatte landet för en statskupp och en ännu grymmare diktatur.

I Libyen satte Obamas och Bidens administration in militär för att störta diktatorn Qaddafi, resultatet är ett pågående inbördeskrig. Syrien skulle också befrias, men är i dag i spillror.

Det finns många exempel på när USA stöttat eller initierat militärledda statskupper, och i modern tid har Joe Biden varit en av de huvudansvariga.

”Jag har träffat Joe Biden vid fyra tillfällen, jag har full tillförsikt, är det någon som ska kunna klara det här att ena landet så är det Joe Biden, med sin erfarenhet med sina fötter stadigt på jorden(…) Joe Biden har sagt att han vill ha demokrati högt hög högt upp på dagordningen också i de multilaterala samtalen”, säger Stefan Löfven till SVT.

Jag förstår lättnaden många kände i USA när Trump förlorade valet. Men här i Sverige är det ingen som tvingar oss att hylla Biden bara för att markera mot Trump.

Att göra det är inte bara naivt, det är direkt historielöst.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.