Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Kampen tar inte slut i Hongkong

Kina kommer inte kunna släcka glöden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Aktivisterna Agnes Chow, Ivan Lam och Joshua Wong vid en domstol i Hongkong. De har fängslats - men kampen fortsätter.
Aktivisterna Agnes Chow, Ivan Lam och Joshua Wong vid en domstol i Hongkong. De har fängslats - men kampen fortsätter.

LEDARE

Under veckan har världen nåtts av nedslående nyheter om att tre framstående Hongkongaktivister dömts till fängelse. Deras brott var att anordna en demonstration under förra året, som en del av den massiva proteströrelse som samlade miljontals.

Protesterna vände sig mot planerna på att göra det möjligt att överlämna misstänkta från Hongkong till Fastlandskina. Sedan en ny säkerhetslag antogs i somras kan myndigheterna nu göra precis det.

Om Fastlandskina styrde i Hongkong med en osynlig hand tidigare så har det stadens invånare i ett uppenbart järngrepp med den nya lagen.

... det här lär inte räcka för att släcka den glöd som brett ut sig bland Hongkongs invånare

Som ett arv från tiden med brittiskt styre har Hongkong haft ett eget rättssystem. Den nya lagen sätter det helt ur spel, vilket öppnar för politiskt motiverade frihetsberövanden och rättegångar utan insyn. Tanken om ett land med två system försvinner snabbt nu.

Och de politiska rättegångarna kommer som ett brev på posten. Trots att proteströrelserna under förra året var medvetet ledarlösa har man alltså sett till att sätta dit de informella förgrundsfigurerna.

Omvärlden har ett ansvar

Den mest namnkunnige av de aktivister som dömts under veckan är 24-årige Joshua Wong, som ägnat de senaste tio åren åt att kämpa för Hongkongs frihet. Nu ska han sitta bakom galler i 13 och en halv månad.

Men det är inte första gången han avtjänar ett straff, kanske inte heller den sista. För det här lär inte räcka för att släcka den glöd som brett ut sig bland Hongkongs invånare. Som Wong lät meddela via sin advokat efter han blivit dömd: kampen är inte över.

Det får den heller inte vara för omvärlden. När den nya lagen antogs kom fördömanden från bland andra Europaparlamentet. Det får inte stanna där. EU har ett ansvar att göra mer än att bara markera mot en stat som systematiskt kränker sina medborgares mänskliga rättigheter.

Av: 

Atle Morseth Edvinsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Nu faller bilan över Hongkong

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kinesisk politik

Joshua Wong

EU

Hongkong

Mänskliga rättigheter