Ny Lavallag ska hejda lönedumpning

Det har gått tolv år sedan konflikten i Vaxholm blev symbol för hotet mot den svenska modellen. Byggnads och Elektrikerförbundets blockad mot det lettiska företaget Lavals skolbygge startade en politisk strid om den nya arbetsmarknaden som fortfarande pågår.

Frågan är hur fri rörlighet för företag och arbetskraft ska fungera utan att arbetare från olika länder spelas ut mot varandra? Svaret saknas ända sedan EU-domstolen för nio år sedan slog fast att blockaden stred mot EU-rätten.

Gick långt

Den borgerliga regeringen gick långt när EU-reglerna skulle tillämpas. LexLaval, som lagen har kallats, innebär i praktiken ett förbud mot stridsåtgärder för att få igenom svenska löner på utländska företag i till exempel byggbranschen.

I dag presenterar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson en ny Lavallag. Den ska öka fackens möjlighet att driva krav på avtal om svenska löner på svenska arbetsplatser och konkurrera på likvärdiga villkor mellan företag från olika länder.

Borgerliga reservationer

I den utredning som ligger till grund för förslaget har de borgerliga partierna reserverat sig.
Frågan hamnar därmed i knäet på Jimmie Åkesson.

I riksdagen hade Sverigedemokraterna, precis som när det handlade om offentlig upphandling, kunnat stödja de borgerliga och fortsatt lönedumpning. Men nu säger Sverigedemokraterna att de tänker rösta för regeringens förslag.

Förhoppningsvis står sig det beskedet också efter nästa middag med Svenskt Näringsliv.

Ingen ska tro att den nya lagen löser problemet med social dumping. Men den är ett steg mot ordning och reda på arbetsmarknaden. Det är bra att förslaget ser ut att kunna samla en riksdagsmajoritet.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.