ÅSIKT

Stormen nådde aldrig Stockholm

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
I Stockholm gasar man på medan städerna på västkusten svämmas över.
LEDARE

Stockholmsmedierna skriver att stormen Urd blev mildare än väntat.
Men det brukar ju vara så, det som händer utanför Stockholm blir aldrig särskilt allvarligt. Visserligen blåste det över 30 sekundmeter på västkusten. Både Öresundsbron och Älvsborgsbron fick stängas för all trafik. Tusentals hushåll var strömlösa.
Uddevalla, Halmstad och delar av Göteborg stod under vatten.
Men i Stockholm märktes det inte mycket av stormen. Här beskrivs den som mildare än befarat.

Business as usual

Stormen borde ha drabbat Stockholm. Här bor nästan alla beslutsfattare, alla med makt att minska utsläppen av växthusgaser. Visst är det allmänt känt att klimatförändringarna ökar risken för översvämningar, men så länge de bara drabbar Göteborg är det business as usual i Stockholm. Här säljer man brunkolsgruvor, här planerar man för ännu en motorled och en utbyggnad av stadens flygplatser.
I Stockholm gasar man på medan städerna på västkusten svämmas över.
Länsstyrelsen i Västra Götaland har lagt ut ett krismeddelande på sin hemsida: "Klarar du dig utan ström i 72 timmar?" I höst har Göteborgs stad kört en kampanj som uppmanar folk att höja sin beredskap. Invånarna uppmanas att förbereda en krislåda med vattendunkar, campingkök, mat, stearinljus och kontanter.

Göteborg i farozonen

Klimatförändringarna kommer att drabba västra Götaland. Kustnära städer som Göteborg ligger verkligen i farozonen.
– Förr eller senare drabbas Göteborg, säger meteorologen och klimatföreläsaren Pär Holmberg till Göteborgs-Tidningen.
– Det krävs inte så väldigt mycket. Ett normalt skylfall på 90-talet gav till exempel 50 millimeter på en timme och det räcker med att skyfallen blir 20 procent värre för att konsekvenserna ska bli stora. De där sista 10 millimetrarna kommer inte att ha någonstans att ta vägen.
Det är viktigt att utsatta städer bygger barriärer och avrinningssystem som klarar framtidens väder.

Spinner livstrådar

Namnet Urd kommer från den nordiska mytologin där hon är det förflutnas gudinna. Urd spinner livstrådar åt alla levande varelser och bestämmer därmed hur länge vi ska leva. Ett passande namn på en storm som förebådar fler stormar. Isen smälter snabbt vid Arktis. Från Svalbard kommer larmet om att vädret varit varmare än normalt 73 månader i sträck.

– Läget för klimatet är i dag så akut att frågan måste få samma dignitet som terror, krig och kärnvapenhantering, menar miljöprofessor Johan Rockström i en stor intervju i Svenska Dagbladet.

Stormen Urd var bara en förvarning, livstråden är skör. Hela det svenska samhället måste rustas för att klara betydligt sämre väder. Även Stockholm får förstå att framtiden måste vara fossilfri och att det är en överlevnadsfråga.

ARTIKELN HANDLAR OM