ÅSIKT

Blir inte lurad av SD:s vårdbluff

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Sjukvården är den viktigaste politiska frågan för svenskarna just nu enligt flera mätningar. Invandring och integration har sjunkit tillbaka sedan hösten 2015. Som av en händelse har Sverigedemokraterna under våren lanserat sig som "Vårdpartiet". I partiets vårbudgetmotion lades allt krut på vården med den inte så lite beräknande kommentaren från Jimmie Åkesson:
– Vi har ett relativt högt förtroende i de här frågorna hos väljarna och det gäller att kapitalisera på det.
Och kapitalisera på människors oro har man gjort. I en stor kampanj har SD skickat ut broschyrer till hushåll där de slår fast att vårdkrisen inte alls beror på privata vårdalternativ eller orättvisor.

Nedskärningar på 58 miljarder

Man får ändå säga att Svenskt Näringsliv fått en hyfsad utdelning på sina bjudluncher med sverigedemokrater.
SD:s förklaring är i stället att politikerna har svikit "vårt lands medborgare" och prioriterat "annat" än vården. Vad det där andra är får mottagaren själv tolka in.
I tisdags presenterade LO en genomgång av SD:s vår(d)budget och jämförde den med budgetmotionen från i höstas. I vårens budget lanserar SD satsningar för 7,9 miljarder på offentliganställda och vården. Men det är ingenting mot de neddragningar på kommunerna som partiet har föreslagit tidigare. Sammanlagt vill de skära ned på välfärden med 58 miljarder kronor fram till 2020.

Fattiga kommuner får klara sig själva

Inget av de andra borgerliga partierna är ens i närheten av att föreslå neddragningar på kommunsektorn i den storleksordningen. Skulle SD få igenom sin politik skulle den innebära rena slakten av resurser till vård, skola och omsorg.

Framför allt är det de utjämnande statsbidragen till kommunerna som SD vill avveckla. Kommunerna ska i stället finansiera sig själva. Att SD sade nej till regeringens tillskott på tio miljarder kronor till kommunerna i höstas är helt i linje med den politiken.

Utan det kommunala utjämningssystemet har fattiga glesbygdskommuner med låga skatteintäkter inte en chans att erbjuda samma välfärd som rika storstadskommuner.

Kallas bedrägeri

Det värsta är att Sverigedemokraterna lovar en sak men sedan gör något helt annat. De lovar rätt till heltid i offentlig sektor, men röstade mot ett sådant förslag i riksdagen 2014. De lovar att vara det nya vårdpartiet, men i själva verket innebär deras förslag drakoniska nedskärningar.
Sådant kallas för bedrägeri.

SD visar att de inte är intresserade av att skapa en bra välfärd för alla. Allt handlar om att kapitalisera på människors oro medan vårdkapitalisterna skrattar hela vägen till Caymanöarna.

avJonna Sima

ARTIKELN HANDLAR OM