Nu har du chansen att straffa Johan Pehrson

Ljuger för väljarna om SD

Johan Pehrson har röstat i EU-valet. Frågan är hur många han har med sig.

Liberalernas EU-kampanj är en riktig berg-och-dalbana.

Å ena sidan samarbetar partiet med Sverigedemokraterna på hemmaplan. Toppkandidaten i EU-valet, Karin Karlsbro, vill inte svara på om det är rätt eller fel utan viftar bort det som ”inrikespolitik”.

Å andra sidan går de nu till val på att stoppa högerextremismen och skydda EU från partier som Sverigedemokraterna. Ja, toppkandidaterna Karlsbro och Anna Maria Corazza Bildt nämner faktiskt uttryckligen samarbetspartiet SD som ett hot.

Eget valprogram

Även den mest välvilligt inställda har nog svårt att få ihop det.

Det måste ha blivit något fel, tänker man. Kanske hade konsulterna som satte ihop kampanjen inte blivit ordentligt briefade. Eller så har partiledningen i Stockholm låtit EU-kandidaterna knåpa ihop ett eget litet program, helt själva.

Samtidigt fångar EU-valrörelsen Liberalernas största bekymmer. Det går inte att både vara Sverigedemokraternas motpol och samarbeta med dem. Liberalerna sitter i en regering beroende av SD, partiets ministrar genomför SD:s politik och Johan Pehrson sitter där han sitter på Jimmie Åkessons nåder.

Allt Liberalernas prat om motstånd mot högerextremismen i Europa är hyckleri.

En röst på SD

Johan Pehrson behövde välja, och han valde ministerposten. Tyvärr valde han även åt Karin Karlsbro och Anna Maria Corazza Bildt, oavsett vad de känner om saken.

En röst på Liberalerna är inte längre en röst på liberalism och frihet, det är en röst på partiet som gav Sverigedemokraterna makten. Liberalernas röster behövdes – och behövs fortfarande – för att säkra Tidöpartiernas majoritet i riksdagen.

Johan Pehrson har en otrolig makt, om han vill kan han fälla regeringen. Samtidigt har de blivit totalt överkörda. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari jobbar heltid med att öka utsläppen och Pehrson själv tvingas be Jimmie Åkesson om ursäkt varje gång han råkat yttra ett kritiskt ord om SD.

Det är en ovärdig syn.

Kan förlora mandatet

Väljarna verkar hålla med. Liberalerna har balanserat på fyraprocentsspärren i opinionsmätningarna, i den senaste landar de på 3,5 procent. Risken att partiet förlorar sitt enda mandat är verklig.

Det är nog inte många som märker om det finns en svensk liberal mer eller mindre i Bryssel. Men för Johan Pehrson och Sveriges mest EU-entusiastiska parti skulle det bli en jordbävning.

Den inrikespolitiken är svår att vifta bort.


Vad tycker du om Liberalernas strategi i EU-valet? Kommer de få några mandat? Chatta med Susanna Kierkegaard om texten.

Livechatten öppnar 09.00 men du kan skicka in inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

 • Susanna Kierkegaard
  4 juni09.29

  Nu hinner vi tyvärr inte chatta mer idag. Hoppas ni får en trevlig tisdag. Glöm inte att rösta!

 • 4 juni09.27

  De bytte sida för att överleva. De hade aldrig fått de stödröster de behövde om dem stannat hos de rödgröna. Nu står man själva, återstår att se om man har en politik som lockar. Trovärdigheten är som sagt bortblåst och här kan man inte fokusera på sin hjärtefråga skolan tack och lov. För kombon liberal och skola har aldrig rimmat bra för mig iallafall. Så blir spännande se. De är dock inte ensamma om att dansa på spärren.

  Patrik W

  Nej, det ser ut att kunna bli en turbulent valnatt för KD, C och L. Det blir spännande.

  Susanna Kierkegaard
 • 4 juni09.23

  För mig är valet lätt!

  Min röst får Socialdemokraterna.

  Jag kan inte förstå att vi går mot en debatt

  Som mer och mer liknar den som förs i Amerika av Donald Trump.

  Liberalerna . Sverige Demokraterna och

  KD har tappat all anständighet och

  Nu helt öppet rasistiska partier.

  Och sprider en massa lögner.

  Man vill att det ska bli motsättningar i samhället.

  Man vill att vi ska bråka med varandra.

  Detta är sorgligt!

  Jag känner inte igen Sverige längre…

  vincent lindberg

  Ja det är rätt deppigt.

  Susanna Kierkegaard
 • 4 juni09.22

  Jag hamnar i Liberalerna i varje valkompass men kan inte rösta på landsförrädare, Klimatet och yttrandefriheten hotas av storljugande nationalisttroll och svenska "liberaler" blundar. Pär Holmgren (mp) får min röst. Han är i alla fall naturvetare.

  johan_lisra

  Ja, Pär Holmgren är duktig.

  Susanna Kierkegaard
 • 4 juni09.18

  Hej,

  Enkelt utan denna regering får vi S som styr i många årtionden till. S ska inte ha V som partner då blir det ännu värre. Ska man hålla S borta från makten nån gång så krävs detta och det är demokrati inte hyckleri.

  Anders

  Det är inte just Tidöavtalet som är hyckleriet, utan att de samarbetar med SD här hemma och sedan går till val med dem som motståndare i EU.

  Susanna Kierkegaard

Följ ämnen i artikeln