Ledare

Det är fult att skylla ifrån sig, Svenonius

Moderaterna är Stockholmsfientliga

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Finansregionråd Irene Svenonius (M)
Finansregionråd Irene Svenonius (M)

LEDARE

Magdalena Andersson (S) har varit statsminister i några månader. Irene Svenonius moderater har styrt Region Stockholm i snart 16 år. Sex av de åren är det Svenonius själv som styrt över huvudstadens budget. Ändå är allt sossarnas fel.

Det menar hon i alla fall i en debattartikel i söndagens Aftonbladet. Hon rasar mot att regeringen är ”stockholmsfientlig”. Detta på grund av gängvåld, skatteutjämningssystemet och ”bristande satsningar” i infrastruktur. Ett helt akutsjukhus har skatterna kostat de stackars stockholmarna, menar regionrådet.

Sparar på vården

Samtidigt har Region Stockholm gått med miljardöverskott år efter är. Även under pandemin. Det betyder att de pengar som staten pumpat in i regionen inte gått till annat än pengar i Stockholms madrass.

Detta trots att det grönblå styret i Stockholm med Moderaterna i spetsen lagt sparbeting på sparbeting för regionens sjukhus. Med jämna mellanrum får vårdpersonal på sjukhusen höra att de gör av med för mycket pengar. Det ska sparas, sparas, sparas.

Men ändå är allt regeringens fel, oavsett om den styrs av Löfven eller Andersson.

Förra året anordnades stora demonstrationer mot krisen i förlossningsvården i Stockholm. Svenonius blev utbuad när hon försäkrade demonstranterna att allt såg fint ut. Då menade hon att de oroliga kvinnorna, barnmorskorna och vårdpersonalen som stod i kylan i själva verket var ”proffsdemonstranter”.

Slösar på privatiseringar

Under pandemin har Svenonius region fått hård kritik. Stockholm har varit långsamma med testning och vaccinationer. Men det var förstås även det regeringens fel, även om det gick snabbare för alla andra regioner.

Det är svårt att veta när Svenonius regerat färdigt i Stockholm. Särskilt nu när hon fått över Miljöpartiet på sin sida. Men när bokslut görs över moderatåren i regionen vet vi redan nu hur facit ser ut.

Rekordmånga privatiseringar, sjukhus i underskott och en region som ändå alltid går plus. En utmattad vårdpersonal och tätt duggande kriser i vården, oavsett om det är pandemi eller inte. Men ingenting är förstås varken Moderaternas eller Svenonius fel.

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenonius drar en ny vals för väljarna

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Irene Svenonius

Region Stockholm

Magdalena Andersson

Sjukvård