När M sjunker i havet får de bra havsutsikt

Vindkraft stoppas på grund av mordhot

Publicerad 2021-10-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"Vi vill inte förstöra vår fantastiska kust med vindkraftverk", säger Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborgs kommun till SVT.

Han representerar en av många kommuner som satt sig på tvären när det gäller vindkraft. Men mer vindkraft får inte bara kommunpolitiker att knorra. Det haglar in hat och hot, som i många fall bromsat utbyggnaden.

Över 1200 vindkraftverk har stoppats av kommuner sedan 2014. Samtidigt är vindkraft helt avgörande för att klara målet om 100 procent förnybar elproduktion till 2040, enligt Energimyndigheten.

Vindkraftverken bör enligt myndigheten fördelas över hela landet, men framförallt Skåne där energibehovet är som störst. Regeringen har till och med börjat tala om ersättning för kommunerna, men det är inget som lockar.

"Det fanns ett sådant förslag i det här projektet, men pengar är inte allt. Ibland måste man välja bort något för att välja något annat", säger Mikael Rubin till SVT.

Men det är klart det handlar om pengar.

Havsutsikt, turistnäring och värdet på bostäder är några av de invändningarna som lyfts när det protesteras mot vindkraft. Men alla protester är inte sansade.

I Hultsfred avstod Socialdemokraterna och Vänsterpartiet från att delta i beslutet om ett vindkraftsprojekt. Anledningen är bland annat mordhot riktade mot politiker. "Det har varit allt från mordhot till vanligt jävla gnäll(...)Men de som uttrycker de här hoten av olika slag är inte dumma. Det är verbala hot, ord står mot ord och de utsatta vill inte gå ut med namn", säger Tommy Ejnarsson (V) till Dagens Hultsfred. Trots att en stor del av rapportering är lokal, så är det här lika mycket en nationell fråga. Det är därför Liberalerna och Miljöpartiet fick debattera frågan i SVT.

I debatten var det liberalerna som anklagade miljöpartiet för att vilja begränsa kommunernas rätt att bestämma. För alla som har något intresse av lokalpolitik är det anmärkningsvärt. Det lokala självbestämmandet brukar, på gott och ont, framför allt lyftas av lokala miljöpartister.

Men nu står för mycket på spel.

Medan elanvändningen ökar behövs mer förnybar elproduktion. Det betyder inte att det går att smälla upp vindkraft precis var som helst, men vi kommer behöva skala upp ordentligt, överallt. Klimathotet är på riktigt, och extremväder i form av högre havsnivåer, översvämningar och sjunkande städer är redan verklighet.

Det handlar om att väga nationella intressen mot de lokala. Samtidigt ligger det i allas intresse att vi börjar ställa om. Annars kommer elpriserna bli allt högre, bristen på el allt större och klimatet bli allt mer extremt.

Får högern som den vill så blir havsutsikten deras minsta problem.

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.