Zina Al-Dewany

Nordmark låter som en sverigedemokrat

Rika jobbar bättre av morot, fattiga av piska

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det har säkert hänt att du själv tänkt det. En del ska inte skaffa barn. Nu tänker arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark samma sak. Men det verkar främst gälla fattiga kvinnor födda utanför Sverige.

Nordmark öppnar för att fasa ut flerbarnstillägget. Det är ett tillägg till barnbidraget, och ligger på 150 kronor för två barn och blir högre om barnen är fler. Ett välkommet tillägget i många familjer. Men ministern menar att det här bidraget ”låser in” kvinnor i hemmet.

Vill att fattiga skaffar färre barn

Så plötsligt låter en socialdemokratisk minister som valfri moderat. Eller en sverigedemokrat, som föreslagit att slopa tillägget för familjer som behöver bidrag för att klara sig.

– Alla som kan arbeta ska arbeta. Man ska inte skaffa fler barn än man ska försörja, det är en viktig utgångspunkt, säger Nordmark till Aftonbladet.

Hon understryker att i Sverige förväntas både kvinnor och män jobba. Undrar om hon har missat att kvinnor arbetar på många andra ställen i världen, inte bara i Sverige. Samtidigt har kvinnor födda utanför Sverige har svårast att komma in på arbetsmarknaden. Men tas flerbarnstillägget bort så får bara vi fler fattiga barnfamiljer.

Går högerns ärenden

Det är inte första gången socialdemokrater ser ut att gå högerns ärenden när det gäller trygghetssystemen. Socialdemokraterna motsatte sig visserligen Fredrik Reinfeldts slakt av socialförsäkringarna under Alliansen. Men har sedan dess inte gjort tillräckligt mycket för att reparera systemen.

För många ligger skandalen med LSS kvar i minnet, när regeringen saboterade för barn i behov av personlig assistans, för att sedan tvingas ta tillbaka det. Och när Annika Strandhäll var socialförsäkringsminister drabbades många sjuka på grund av hennes direktiv till Försäkringskassan.

Luckrade upp LAS

Trots att Eva Nordmark nu pratar varmt om arbete, var hon den minister som luckrade upp lagen om anställningsskydd, LAS, som gör det lättare att sparka människor.

Eva Nordmarks uttalande vilar på samma ideologiskt motiverande tankevurpa som alliansregeringen hade.

Pengar till välbeställda, som RUT-avdrag, ökar alltid lusten att arbeta. Pengar till fattiga däremot, som flerbarnstillägg, gör motsatsen.

Rika jobbar bättre av morot, fattiga av piska.

Frågan är vad den människosynen gör i S.

Vad tycker du om flerbarnstillägget? Chatta med skribenten från 09.00, eller kommentera och ställ frågor redan nu.

 • 1 juni 202209.28

  Väl skrivet. Det går inte längre att känna igen socialdemokraterna, inte bara i detta avseende, utan många, många avseende.

  Man undrar var partiet hittar alla dessa ministrar som tycks representera allt oftare högerpartier än socialdemokrater?

  EK

  Hej EK, ja det är en rimlig fundering.

  Och med det får vi avsluta dagens chatt. Tack för kommentarer och inspel.

  Zina Al-Dewany
 • 1 juni 202209.26

  Det är djupt problematiskt med bidrag till kvinneförtryckande islamistiska föreningar och flerbarnstillägg som konserverar klankultur. Varför ser vänstern mellan fingrarna på kvinnoförtrycket i dysfunktionella kulturer i Mellanöstern, Nordafrika och Centralasien?

  Afraim Belice

  Hej Afraim, man ser alltså mellan fingrarna på kvinnoförtryck om man är emot att fler barn ska växa upp i fattigdom?

  Zina Al-Dewany
 • 1 juni 202209.22

  Bara jag ska gå till tandläkare kostar mig 1000-tals kronor, bidragstagare får bidrag till det med...Skandal...

  Maradona

  Hej, det kostar lika mycket för alla att gå till tandläkaren kan jag upplysa om. (Men nu när du nämner det -det borde verkligen ingå i den allmänna sjukvården.)

  Zina Al-Dewany
 • 1 juni 202209.17

  Arbete måste löna sig. Alla som kan arbeta ska arbeta. Gammal hederlig politik socialdemokrata.

  Pelle

  Hej Pelle, det är väl ingen som argumenterar emot att människor ska arbeta? Även om jag tycker att det där börjar bli en väl tröttsam retorik.

  Zina Al-Dewany
 • 1 juni 202209.14

  Det är bra att ta bort flerbarnstillägg. En del ser barnafödande som inkomstkälla och vi behöver inte folk som lever på bidrag. Sen är det tröttsamt med synen på Rut. Det får folk i arbete och gör det lättare få ofta nödvändiga saker gjorda. Finns olika orsaker till hjälpbehov Har Ruthjälp och min städerska har också ruthjälp med sin trädgård och ithjälp. Alla kan nyttja rutavdraget. Är du rik kan du använda köpa tjänster ändå. Ses det finare att jobba om kunden betalar fullt pris? Eller är svartjobb bättre? Blir skattepengar till landet med rut.

  Sanna

  Hej Sanna, de pengar som kommer in för barnen går ju till mat, kläder och annat. Då är det märkligt att argumentera för att en del ser barnafödandet som en inkomstkälla?

  När det gäller RUT och din städerska så har det ju visat sig att det äter skattepengar utan att skapa jobb, och att de som gynnas mest av det är de mer välbeställda. Det främsta problemet är inte att någon städar hemma hos dig, utan att det subventioneras av staten.

  Zina Al-Dewany
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.