Mejla

Daniel Suhonen

Bildt åt glupskt från Putins stora soppskål

Finansierar Rysslands krig mot Ukraina

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Carl Bildt har varit högljutt kritisk mot Rysslands invasion mot Ukraina, men har själv haft starka ekonomiska intressen i den ryska gasen.
Carl Bildt har varit högljutt kritisk mot Rysslands invasion mot Ukraina, men har själv haft starka ekonomiska intressen i den ryska gasen.

LEDARE

Vad lätt att vara moderat ändå. Hela tiden de där rena enkla ekonomiska intressena för ögonen. Jag tänker detta när vi nu i kappvändarnas tid hör så många moderater prata högt och med stor självsäkerhet utan att ta ansvar för sina egna handlingar.

Som förre statsrådet Carl Bildt. Han var en tongivande kraft i Sverige för den ryska gasledningen Nord Stream 1 som ligger i svensk ekonomisk zon på Östersjöns botten. Dess systerledning Nord Stream 2 har precis stoppats av den tyska regeringen som konsekvens av Rysslands krig i Ukraina. Men den första ledningen?

Carl Bildt satt i styrelsen för svenska Lundins bolag Vostok nafta, som på 2000-talet investerade massivt i gasbolaget Gazprom, som bygger Nord Stream.

Gazprom beskrivs ofta som Putins eget bolag.

Starka band till Gazprom

När Bildt blev utrikesminister i Fredrik Reinfeldts moderatregering 2006 lämnade han sitt styrelseuppdrag men hade både aktiepost och optioner för flera miljoner kronor som han kritiserades för som utrikesminister, bra skildrat av Peter Axelsson i Kvartal.

Trots att Bildt hade haft starka ekonomiska intressen (och hans vänner Lundin fortfarande hade det) i Gazproms gasledning deltog han i regeringsbeslutet. M-regeringen godkände gasledningen 2009. Utan säkerhetspolitisk analys. Även i detta torde UD haft ett finger med.

En annan högerman som nu uttalar sig tvärsäkert är en av dem som släppte lös det moderna Rysslands oligarkvälde. När Sovjetunionen föll samman tog Jeltsin-regeringen hjälp av nyliberala ekonomer, en av dem Anders Åslund. Rådet Jeltsin fick var massiva privatiseringar.

Åslund beskriver själv hur hundratusentals företag privatiserades i början av 90-talet ”dels genom lokal försäljning, dels genom så kallad voucherprivatisering. 1995 såldes ett dussin av de största företagen till några av de främsta ryska affärsmännen, framför allt två stora oljebolag, Yukos och Sibneft.”

Det var så oligarkerna uppstod.

Blev rika på Putins gas

De tillskansade sig statliga företag i ett sönderfallande system, inte minst inom gas och olja. Grunden för Putins Ryssland lades av Anders Åslund och den chockterapi han föreskrev.

Anders Åslund satt tillsammans med Carl Bildt i Vostok Naftas styrelse. Idag finansieras kriget i Ukraina av gasen som flödar i Nord Stream 1.

Så löper de samman, toppolitikerna som öppnade upp och blev rika på Putins gas. De var Putins hantlangare. Idag mycket kritiska naturligtvis, men också mycket förmögna.

Bildt och Åslund som berikats med en synnerligen stor dos rysk kompetens kan uttala sig om Ryssland och kriget. De vet så mycket. De var där med sina små skedar i den stora ryska soppskålen när Putin byggde upp sitt imperium.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Av: 

Daniel Suhonen

Publisert:

LÄS VIDARE

Ukraina håller på att förlora en generation

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryssland

Gazprom

Nord Stream

Nord Stream 2

Olja

Carl Bildt

Anders Åslund