Jehna Al-Moushahidi

Åkessons dröm är ren och skär populism

SD-ledaren vill utvisa alla afghaner

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson vill att afghaner i Sverige ska utvisas till Afghanistans grannländer
SD:s partiledare Jimmie Åkesson vill att afghaner i Sverige ska utvisas till Afghanistans grannländer

Tidigare i år blev Jimmie Åkesson polisanmäld för hets mot folkgrupp. Under sitt Almedalstal pekat han ut afghaner som en nationalitet som bär skulden till missförhållanden i samhället.

Under samma månad beslutade Migrationsverket att införa ett tillfälligt verkställighetsstopp till Afghanistan. Bakgrunden var förstås den säkerhetspolitiska situationen. Verkställighetsstoppet innebär att runt 7000 personer som antingen har avvisnings- eller utvisningsbeslut inte kan skickas till Afghanistan. Åkesson har nu gått ut och sagt att Sverige bör försöka utvisa dessa personer till andra, närliggande länder i stället, exempelvis till Iran.

Varför Iran skulle ta emot personer som inte är medborgare i landet är dock högst oklart.

Diskriminering i Iran

Många av afghanerna har bott i Iran i några månader under sitt liv. Men även om det går att påvisa en anknytning stark nog för en utvisning, så innebär det inte att Iran per automatik är ett säkert tredjeland för asylsökande. Det måste man som utvisande land både granska och ta hänsyn till. Enligt internationell rätt får man inte utvisa personer till ett land som inte är säkert för individen. Många afghaner som bott i Iran vittnar dessutom om diskriminering och trakasserier i Iran, både av regimen, och av den iranska befolkningen.

Rouzbeh Parsi, som är programchef och Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet har kommenterat uttalandet och menar att den iranska samhällsekonomin redan går på knäna. Dessutom försöker man minimera antalet afghanska flyktingar som kommer till Iran. Gränsen mellan länderna är stängd och det finns ett tältläger längs gränsen så att de som kommer dit ska kunna skickas tillbaka så snart som möjligt.

Ingen ekonomisk drivkraft

Det finns alltså ingen ekonomisk drivkraft för Iran att ta emot Sveriges afghaner. Åkesson tycker att man ska upprätta samarbeten med Iran och andra länder. Är tanken att detta ska vara ekonomiska samarbeten? Ska Sverige betala skurkstater för att ta hand om våra asylsökande? Hur desperat är Åkesson att bli av med dessa personer egentligen?

Åkessons “lösning” kan tyckas låta rimlig då han menar att många afghaner har en relation till Iran. Det vill säga om man inte har koll på hur asylrätten fungerar, eller har kunskap om länderna i fråga. Men den är i verkligheten ingenting annat än ett påhitt som inte går att verkställa.

Vill bli av med afghaner

Att Åkesson inte tycker om afghaner är ingen direkt nyhet. Det märks i många av hans uttalanden. I grund och botten handlar det om att SD-ledaren inte vill annat än att bli av med afghanerna i Sverige.

Men att han klumpar ihop en grupp och pekar ut dem som roten till allt ont är inget annat än populism.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.