ÅSIKT

I Mosul härskar våld och skräck

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: GORAN TOMASEVIC / TT NYHETSBYRÅN
LEDARE

Den irakiska regeringsarméns offensiv mot västra Mosul fortsätter. Regeringstrupper har erövrat den till stora delar raserade regeringsbyggnaden, liksom den plundrade centralbanken och ännu en av broarna över Tigris.

Den långsiktiga framryckningen mot terrororganisationen IS sista starka fäste i Irak fortsätter, även om terroristerna fortsätter att göra motstånd. IS använder till och med förbjuden senapsgas mot civila. Det är två veckor sedan flygplatsen erövrades och striden om storstadens tätbefolkade västra delar kunde inledas.

I Mosul kommer IS terrorvälde att brytas. Millitärt råder det ingen tvekan om utgången. Frågan är hur mycket lidande det kommer att kosta de civila som nu har fångats i striderna.

Villkor för att utvecklas

Att tvinga bort IS från Mosul är ett villkor för att Irak ska kunna utvecklas till en fungerande stat. Men det är faktiskt också ett villkor att civilbefolkningen inte utsätts för ännu mer lidande. Misstron mellan olika befolkningsgrupper är redan stor. Övergrepp eller misstag från regeringsarmén eller deras allierade undergräver förtroendet ännu mer.

Uppgifterna om hur många civila som finns kvar i Mosul varierar. Enligt FN kan det nu finnas ända upp till 800 000 människor, bara i den IS-kontrollerade västra delen av staden. Väldigt många är barn. De har varit utsatta för IS terrorvälde sedan 2014. Nu drabbas de civila hårdast av striderna när terroristerna ska drivas bort.

Ingenstans att ta vägen

Redan för flera veckor sedan talades det om skyhöga matpriser inne i den belägrade staden. Rent vatten är en bristvara och människor svälter. Nu intensifieras dessutom striderna, och i den gamla stadens trånga och tätbefolkade kvarter kommer civilbefolkningen inte att ha någonstans att ta vägen.

Människor i västra Mosul säger att nattens bombardemang varit det häftigaste sedan slutoffensiven inleddes. Bara under förra veckan flydde mer än 40 000 människor undan striderna. Totalt finns nu över 200 000 flyktingar runt Mosul.

De läger som upprättats runt staden är på väg att bli överfulla.
Terroristerna i IS drivs nu byggnad för byggnad bort från Mosul. Efter sig lämnar de en förstörd stad. Men framför allt lämnar de en befolkning som i mer än två och ett halvt år tvingats leva under ett skräckvälde och som nu utsatts för krigets alla fasor.

Det är det verkliga resultatet av slaget om Mosul.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mosul

Irak