Mejla

Pernilla Ericson

Britterna är lika nära att krascha ut ur EU

Brexit: Theresa May – och avtalet – hänger löst

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ont om tid för Theresa May, här med Donald Tusk.
Ont om tid för Theresa May, här med Donald Tusk.

Visst godkände EU Theresa Mays utträdesavtal för Storbritannien. Beskedet om halvön Gibraltar, som är brittiskt territorium, var den sista nyckeln som krävdes för att de församlade stats- och regeringscheferna skulle ge klartecken för det 585 sidor långa avtalet. Brexit-förhandlingarna har dragit ut på tiden, men det här var ändå den enkla striden för premiärminister Theresa May. Hon menar att britterna har fått den Brexit de röstade för, där frågan om migrationen var enormt laddad. Den stora fajten handlar nu om att få britterna att godta avtalet.
– Detta är det enda möjliga avtalet, sa May på presskonferensen.

Ytterst litet förhandlingsutrymme

Man skulle också kunna uttrycka det som att det är det enda möjliga avtalet där May sitter kvar vid makten. Men just nu tyder ytterst lite på att det brittiska underhuset säger ja. Omröstningen väntas ske den andra veckan i december. Det avtal som Theresa May förhandlat fram får kritik både från motståndarna och anhängarna av Brexit. Bägge sidor menar att det innehåller för många kompromisser. Samtidigt är förhandlingsutrymmet, om avtalet röstas ner, ytterst litet.
Blir det nej, så är det troligt att Theresa May och hennes regering avgår. Då ökar risken för en "hard Brexit", ett utträde utan avtal den 29 mars. Ekonomin i stort, handeln och valutan kan då ta en hård smäll.

”Ökad splittring i landet”

Det var främst landets äldre som röstade för Brexit, och ironiskt nog lever över 200 000 brittiska pensionärer i andra EU-länder, merparten av dem i Spanien. Ett utträde utan avtal kan svida rejält i plånboken för den gruppen.
Men den största notan lämnas till de yngre, de som primärt röstade för att stanna i EU. De får ärva ett på alla sätt mer slutet Storbritannien, där hatbrotten nu ökar.

– Vi kan öppna dörren till en ljusare framtid eller till ökad splittring i landet, sa May på söndagen.
En hård Brexit kan eskalera den nationalistiska rörelse som redan är igång. Den värsta notan för Storbritannien behöver inte vara ekonomisk.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.