ÅSIKT

Väst blundar för det ryska våldet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: EU borde ställa högre krav på demokratin i Ryssland om det ekonomiska samarbetet ska utökas. Politiskt våld är vanligt i Ryssland men nämns sällan i de politiska förhandlingarna. Bilden är från Yesentuki i södra Ryssland.
LEDARE

Viktor Tjerepkov får inte bli borgmästare i Vladivostok på den ryska östkusten. Det beslöt en lokal domstol i måndags. Den 62-årige Tjerepkov låg jämsides med Kremls kandidat Vladimir Nikolajev efter första valomgången. Nu diskvalificeras han för att ha använt det ryska parlamentets brevpapper i sin kampanj. Ett föga övertygande skäl efter en valrörelse full av fula trick från alla sidor.

Granat utanför valhögkvarter

Själv kunde inte Viktor Tjerepkov vara med i domstolen. På lördagen exploderade en granat utanför hans valhögkvarter. Parlamentarikern fördes till sjukhus med hjärnskakning, talsvårigheter och hörselskador.

Regionen är ökänd för skandalval. Starka ekonomiska intressen slåss om inkomsterna från fiske och andra naturresurser. De som ska övervaka att valen går rätt till är ofta själva inblandade på endera sidan.

”Den stora vinnaren är en allians mellan korrupta lokala ledare och kriminella företag”, menar forskaren Nikolaj Petrov vid det ansedda Carnegiecentret. Det politiska fusket och våldet finns inte bara på den ryska östkusten utan sprider sig alltmer, skriver han i Moscow Times.

Även medierna drabbas. Den fria nyhetsrapporteringen hotas inte bara av restriktiv lagstiftning och politisk styrning av tv-bolagen. Det senaste året har fem journalister dödats. För en vecka sedan sköts redaktören för affärstidningen Forbes ihjäl i Moskva.

Han hade skrivit en rad artiklar om de ryska affärsmännens inflytande och metoder.

Västvärldens politiker föredrar att blunda. Vikten av mediefrihet och rättvisa val betonas i allmänt hållna kommunikéer. Kritiken påverkar dock inte de ekonomiska relationerna eller Rysslands plats vid de internationella förhandlingsborden.

Kriminella krafter starkare

Tvärtom går EU vidare i sitt stöd för ett ryskt medlemskap i världshandelsorganisationen WTO. Slutsatserna från de återkommande toppmötena mellan unionens ledare och den ryska statsledningen har blivit betydligt vänligare på senare tid. USA ser för sin del Ryssland som en strategisk partner i ”kampen mot terrorismen”.

Att bygga ut det ekonomiska samarbetet utan att ställa krav på fungerande demokrati är farligt. De kriminella krafterna växer sig starkare. Det påverkar också vår egen säkerhet.

Sverige har en lång tradition av stöd till folkrörelser och oberoende medier i det forna Sovjetunionen. Det borde vara en central del av utrikespolitiken att bygga ut detta samarbete och samtidigt höja rösten om de demokratiska bristerna.

ME