ÅSIKT

Hela Sveriges statsminister

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Under ett seminarium i Almedalen hälsade jag på Tobias Billström, numera Sveriges nye migrationsminister. Han har varit engagerad i integrationsfrågor för moderaterna och under den gångna mandatperioden bland annat suttit i den integrationspolitiska utredningen.

Billström blev under seminariet mycket förnärmad när någon insinuerade att han såg ner på homosexuella. ”Jag är själv bisexuell”, deklarerade han och så var den saken ur världen.

Förhoppningsvis tar Tobias Billström med sig HBT-perspektivet in i migrationspolitiken. Att homosexuella asylsökande skickas tillbaka till auktoritära och homofientliga länder som Iran är inte värdigt Sverige.

Men varför har statsminister Fredrik Reinfeldt placerat migrationspolitiken på justitiedepartementet? Det visar att asyl för moderaterna enbart handlar om strikt juridiska frågor – inte sociala eller humanitära. Det sammankopplar också migrationspolitiken med justitiefrågor – internationell brottslighet, kriminalitet, terrorism.

Poängen med att ha migrationspolitiken på utrikesdepartementet är att den är så tätt sammanbunden med biståndspolitik, med internationell politik och Sveriges relationer till andra stater.

Reinfeldt verkar inte ha förstått den poängen.

Sen har vi Nyamko Sabuni, ny integrations- och jämställdhetsminister, som får ett eget departement. Det faktum att de två livsviktiga frågorna jämställdhet och integration får ett eget departement fråntar övriga ministrar sitt ansvar i dem. Det går stick i stäv med statsminister Reinfeldts regeringsförklaring, där han i integrationspolitiken påpekade att den första tiden i Sverige är speciell, men utöver det ska människor inte särbehandlas. Trots det, eget departement och vips är vi där igen, i vi-och-dom-logiken. ”Dom andra” får ett eget departement, ”vi” tar hand om resten. Hur får statsministern ihop detta? Att bryta utanförskap handlar visserligen till stor del, men inte enbart, om att skapa fler jobb. Jag saknar en djupare analys.

Nyamko Sabuni har utmärkt sig i integrations- och jämställdhetsdebatten med den klara ambitionen att bli Sveriges svar på Ayaan Hirsi Ali. Det är ingen träffsäker utnämning om Reinfeldt hade brytt sig om att ha en inkluderande politik.

Sabuni gör nu avbön från de frågor hon tidigare har drivit. Men även om hon säger att hon inte längre vill ha obligatoriska gynundersökningar och slöjförbud finns hennes grundinställning kvar. Det är hårdare tag mot människor som gäller, för att de ska inrätta sig i mallen. Jag har svårt att tro att hon helt gör avbön från sin forna retorik, där utpekande av svenskar med utländsk bakgrund var en bärande del.

Fredrik Reinfeldt sa i sin regeringsförklaring att han är HELA folkets statsminister, inte bara för dem som har röstat borgerligt. Nyamko Sabuni är hela svenska folkets integrationsminister. Hennes viktigaste utmaning är att skapa ett Sverige där alla får plats och känner sig hemma.