Mejla

Ingvar Persson

Graviditet är inget skäl att få sparken

Arbetslivet behöver mer trygghet - inte mindre

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Sara Ringström / AFTONBLADET / 1716

Lagen är solklar. Arbetsgivare får inte diskriminera anställda på grund av graviditet eller föräldraledighet. Ändå händer det gång på gång.

Tidningen Arbetet har gått igenom de fall som hamnat i Arbetsdomstolen de senaste åren. Det senaste målet avgjordes för bara några veckor sedan. Det handlade om en kvinna som berättade att hon var gravid samtidigt som hon skrev på sitt anställningskontrakt.

Senare ska chefen ha sagt att hon skött hela saken på ett ”jävligt fult sätt”. Samma dag som hon kom hem från förlossningen fick hon veta att hennes provanställning skulle avbrytas i förtid.

Svårt att bevisa diskriminering

Arbetsdomstolen tycker inte att det är bevisat att det verkligen handlar om diskriminering. Provanställningar kan ju avbrytas utan att arbetsgivaren behöver ge några skäl.

Till Arbetet säger Julia DeMarinis Giddings på Diskrimineringsombudsmannen, DO, att det ofta är svårt att visa att en avbruten provanställning verkligen hänger samman med graviditeten.

Anmälningarna om särbehandling fortsätter att komma in både till de fackliga organisationerna och till DO. När det gäller diskriminering på grund av graviditet slutar det ofta i förlikningar. Många arbetsgivare inser både att det är svårt att prata bort att det handlar om könsdiskriminering och att risken för dålig publicitet är jättestor.

Diskrimineringen lever vidare

Det betyder att många fall slutar med en ekonomisk uppgörelse, men inte med att kvinnan får tillbaka det jobb hon borde ha haft. Det betyder också att själva strukturen där graviditet och föräldraskap - och därmed kvinnor - betraktas som ett problem kan leva vidare på många arbetsplatser.

En facklig jurist som Arbetet har talat med, Sofia Wolff på Unionen, rekommenderar till och med kvinnor att om möjligt hålla tyst om sin graviditet tills de har fått en fast anställning. Det säger sig själv att det är ett råd som ofta är omöjligt att följa, inte minst på en arbetsmarknad med otrygga anställningsformer.

Det är precis den arbetsmarknaden många unga kvinnor befinner sig på.

Så kan vi faktiskt inte ha det.

Förmodligen måste lagstiftningen mot diskriminering skärpas. Kontrollen av hur den följs också. Men ska jämställdheten ha en chans krävs framför allt ett arbetsliv med mer trygghet, inte mindre.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM