Mejla

Pernilla Ericson

Sverige behöver en ensamhetsminister

500 000 svenskar har ingen att fira jul med

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Sofia Johansson, 24, tillbringar julen alldeles ensam, och ångesten över det vaknar redan i oktober. Konflikter inom familjen har gjort att Åmålsbon Sofia inte har någon att dela julfirandet med, berättar hon för Sveriges Radio.

Hon är inte ensam om det. Fem procent av Sveriges befolkning – motsvarande en halv miljon människor – är ensamma över julen. Separationer, konflikter, omflyttning, det finns mängder av orsaker till att människor glider ur gemenskaper. Just runt högtider kan känslan av tomhet bli än mer påtaglig. Det är inte bara grannarnas pyntade fönster som påminner om gemenskapen vägg i vägg, i dag är sociala medier ett skyltfönster till andra människors firanden. Nyårsdagen är en dag som sticker ut i självmordsstatistiken, och alla varningssignaler måste tas på allvar.

Men det är inte bara runt högtider som ensamhet är ett problem. Sverige har flest ensamhushåll i världen. Forskning visar att social exkludering aktiverar samma delar av hjärnan som fysisk smärta. Det gör ont att vara utanför, och ofrivillig ensamhet ökar risken att dö i förtid.

Minister ska motverka isolering

I Storbritannien har man tagit problemet på allvar. I januari tillsatte Theresa May landets första ensamhetsminister, Tracey Crouch, med ansvar för att tackla frågan. I Storbritannien känner sig hela 14 procent av befolkningen ofta eller alltid ensamma, enligt en färsk rapport. Det är inte så lite ironiskt, när britterna är så splittrade i frågan om att dra sig ur en union.

Vi vet att ensamhet är en hälsofara. Människor behöver människor. Vi vet också att det finns konkreta sätt att motverka den. Ju fler mötesplatser där det inte kostar något att delta, desto fler tillfällen att bryta isoleringen. Pengarna till kommunerna är avgörande, men också riktlinjer från regeringen. Bibliotek, ungdomsgårdar, föreningsverksamhet, det är knutpunkter där människor möts. Men det handlar också om äldreboendeplatser, som gör oändlig skillnad för de åldringar vars enda avbrott i tillvaron är ett stressat hemtjänstbesök.

Att bryta ensamhet handlar också om integration. Nyckeln till språket och att förstå det nya samhället handlar om att få komma in i gemenskapen, att få sitta med vid bordet.

Löser många samhällsproblem

Runt om i Sverige finns det eldsjälar som kämpar mot ensamhetens mörker. I Laholm öppnar familjen Enoksson sitt hem för hemlösa, familjer, nyanlända och äldre som annars sitter själva. Det blir fjärde året i rad som Jessica och Hasse Enoksson bjuder in, anordnar tomteverkstad och delar ut klappar.

– Som mest har vi varit 42 personer här hemma. Vi har haft fullt julbord och vi ser att det knyts vänskapsband, säger Jessica Enoksson till Lokaltidningen.se.

Det är så enkelt och så grundläggande. Allt behöver inte vara perfekt och putsat ner till minsta nejlikeprydd apelsin. Det viktiga är att höra ihop. Människor behöver människor.

Sverige behöver en minister med extra fokus på att bryta ensamhet, eftersom det samtidigt löser så många andra samhällsproblem. Och vi behöver alla bli bättre på att låta dörren stå på glänt.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Politikerna struntar i att hjälpa Harry, 8

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Psykisk ohälsa

Tracey Crouch

Storbritannien

Theresa May

Jul

Självmord