ÅSIKT

Kristersson tror att han är statsminister

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Björn Lindahl

I går hände något i Sverige. Ulf Kristersson tillträdde som statsminister. Åtminstone i sitt eget huvud.

På något annat sätt går det inte att tolka Moderatledarens framträdande i riksdagens partiledardebatt, den sista före valet i september.

Kristersson har nu fulländats som mannen som står över debatten, och hans retorik blir bara luddigare och luddigare. Det låter bra när han pratar men det är till intet förpliktande: Det är dåligt med brottslighet! Sådan är nivån.

Konflikterna mot motståndarna spelas ned och det viktigaste budskapet är att han kan hålla två saker i huvudet samtidigt. Kristersson tog inte ens replik på Jimmie Åkesson, mannen som i realiteten ska säkra makten åt Moderaterna i höst.

I går fick de så kallade allianspartierna en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter. Den handlar om skolan, men i sitt språkliga utförande liknar det en regeringsförklaring.

Moderaterna är nu så säkra på att de kommer bilda regering att de intellektuellt börjat identifiera sig med regeringsmakten.

Om det är statsminister Kristersson vill vara så får han väl bedömas som det. I september är det val och Kristersson är sannolikt den minst granskade oppositionsledaren på länge.

En effekt av att samhällsdebatten dominerats helt av migration och integration är att vi ju vet väldigt lite om vad Ulf Kristersson egentligen vill – utöver att vara en "vuxen i rummet".

Men det finns ett facit i Moderaternas senaste vårbudgetmotion.

Om Ulf Kristersson blir statsminister på riktigt vill han höja skatten för folk som inte kan jobba heltid på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning. Han vill höja momsen på mat. Han vill skära bort 4,7 miljarder från a-kassan och aktivitetsersättningen och ytterligare 4,5 miljarder från sjukersättningen.

De byggsubventioner som bidragit till att öka takten i byggandet ska bort. Alla extratjänster, som gjort att långtidsarbetslösa och nyanlända fått jobb, ska också bort. Bort ska dessutom det extra stödet till skolor i fattiga områden. 5,7 miljarder ska sparas in på bland annat förlossningsvård och psykiatri genom "omprioriteringar".

Vad ska Kristersson göra med pengarna?

Sänka skatten, förstås. Nu har Moderaterna lovat inkomstskattesänkningar på 40,5 miljarder för nästa mandatperiod, och det mesta är riktat mot personer med höga inkomster.

Kommer det lösa bostadsbristen eller vårdkrisen? Knappast.

Ulf Kristersson må ha tillträtt som statsminister i sin fantasi. Blir han det på riktigt betyder det fest för de rikaste och att vanligt folk får ta notan.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM