Pernilla Ericson

Horace har rätt – det är farliga tider

Kvinnan om Arnault: ”Han tryckte ner sitt kön i halsen”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Horace Engdahl
Horace Engdahl

– Det förvånar mig att en man kan sättas i fängelse utan att någon seriös bevisning presenteras vid rättegången. Vi lever i farliga tider, säger akademiledamoten Horace Engdahl till Times Literary Supplement om domen mot Kulturprofilen, Jean-Claude Arnauld.

Det låter som ett eko av USA:s president Donald Trump, när han talade om Metoo-rörelsen och psykologiprofessor Christine Blasey Fords vittnesmål mot domaren Brett Kavanaugh.

– Det är en skrämmande tid för unga män i Amerika, sa Donald Trump.
Självklart måste det vara skrämmande för USA:s president, som i dagsläget har anklagats av 20 kvinnor för sexuella trakasserier och övergrepp. En detalj som inte hindrat den självutnämnde “pussygrabbern” från att bli världens mäktigaste man.

Varannan kvinna känner sig otrygg

Sett till mängden sexualbrott i stort har jämförelsevis få män tvingats avgå i spåren av Metoo-rörelsen.
Varje år anmäls cirka 6–7 000 våldtäkter i Sverige. Varje år fälls 170–200 personer för våldtäkt. Varannan kvinna känner sig otrygg, särskilt när hon går utomhus, visar siffror från Brå. Det i sig är inget nytt. Alltför många kvinnor känner sig tvungna att ha strategier för att gå ut kvällstid. Bli inte för full, ha pengar till taxi, ha någon att ringa, var vaksam på om någon går bakom dig, ha nycklarna mellan knogarna, lyssna inte på musik i hörlurar, ta inte vägen genom den mörka parken och fan och hans moster. Säkerhetsförberedelser som män aldrig behöver vidta.

”Fick panik och började kräkas”

Samtidigt sker våldtäkterna främst inomhus, där kvinnor har garden är nere. Den vanligaste förövaren är någon som offret är bekant med. Det bidrar till mörkertalet i anmälningar, och till svårigheten i att få någon fälld när ord står mot ord. I fallet Arnault hade kvinnan bland annat berättat om övergreppet för sin terapeut, som gjort en anteckning och därför kunde styrka hennes berättelse. Hon var enligt domen mycket trovärdig när hon redogjorde för hur något som skedde med samtycke övergick i våldtäkt. Greppet som höll fast henne, och hur det var omöjligt att ta sig loss.
– Han tryckte ner sitt kön i halsen, jag fick panik och började kräkas.
När hon kräktes tog han ”en näve hår” i nacken och svingade hennes huvud utanför sängkanten.
– Det var som ett invant beteende hos honom.
Styrkan i antalet gav henne modet att anmäla.
Men Horace Engdahl har rätt. Det är farliga tider, vilket Metoo-rörelsen påminner om. Det är skrämmande hur rättslösa många kvinnor känner sig, och hur många förövare som kommer undan. Och att inflytelserika män inte inser det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.