Ledare

Vårdentreprenören beter sig som ett fä

Skamlöst att polisanmäla Computer Sweden

Av: 

Daniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

För en vecka sedan avslöjade tidningen Computer Sweden att 2,7 miljoner samtal till 1177 Vårdguiden legat helt öppet som ljudfiler på en oskyddad webbserver. Avslöjandet, av ett av de värsta integritetshaverierna någonsin, var naturligtvis pinsamt för alla inblandade.

Pinsamt för Medicall, den firma i Thailand som tagit emot samtalen, och pinsamt för Voice Integrate som stått för tekniklösningen och den server där samtalen lagrats. Pinsamt för de sjukvårdsregioner som via avtal med vårdentreprenören Medhelp glatt skickat medborgares vårdsamtal till Thailand.

Under veckan har det dessutom avslöjats besvärande personkopplingar mellan de olika delarna i leverantörskedjan. Exempelvis är personen som var styrelseordförande i Medhelp när avtalet med landstinget i Stockholm skrevs i dag Voice Integrates ägare.

Nu har politikerna i Stockholm tillsatt en utredning där man ska titta på om Medhelp följt lagar och avtal och om regionens krav vid upphandlingar fungerar på ett tillräckligt bra sätt.

Utredningen kan leda till att avtalet med Medhelp sägs upp och en polisanmälan, har det biträdande regionrådet Daniel Forslund (L) sagt.

Ungefär så måste man hantera detta avslöjande.

Medhelp har i stället passat på att polisanmäla tidningen som avslöjade läckan för bland annat dataintrång och polisen har inlett en förundersökning. Det är faktiskt helt hutlöst. Att försöka blanda bort korten och skjuta budbäraren imponerar inte.

Polisen har också inlett en förundersökning mot Medhelp för brott mot tystnadsplikten. Poetisk rättvisa kanske, men det är orimligt att de som ställt till med Vårdguiden-skandalen och de som avslöjat den ska behandlas på samma sätt.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE

Någon måste ta ansvar för Vårdguidens fiasko

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Korruption

Medhelp

Upphandlingar

1177 Vårdguiden