Ledare

Stor risk att förorten får betala bostadsbubblan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Ena handen håller hårt i den älskade flaskan med Klorin. Andra handen gestikulerar, ger eftertryck åt orden. Ryggens krökning är en äldre kvinnas, den röda sjalen döljer håret.

”Jag vill vara ensam, det måste betyda att jag håller på att bli svensk. Hiiii...” Kvinnan drar förskräckt in andan, höjer handen.

Nisti Stêrk gestaltar skickligt den kurdiska kvinnan Zeyno på Klara soppteater i Stockholm. Föreställningen ”Zeynos värld” pendlar mellan ståupp-komik och djupaste allvar.

Starkast är berättelsen om släktingarna som mördats i Syrien. Plötsligt bryter Nisti Stêrks egen röst igenom och monologen lyfter.

Jag tänker på mina kurdiska vänner, att det finns upplevelser bortom vardagligheten som jag aldrig riktigt kan begripa. På teatern skrattar jag när Zeyno kastar fryst bröd efter sina gäster, gråter när hon tar hand om sin döda syster. Ändå kan jag inte fullt ut förstå vad decennier av förföljelse betyder för ett folks identitet.

”Tack gud att det blev lagomlandet Sverige”, säger Zeyno om det land hon flytt till. Kommer hon och andra att säga detsamma om tio år?

Pjäsens huvudperson bor på Tensta allé 45. I ett loftgångshus med hyresrätter. Ska verklighetens Zeynor få betala nästa bubbla som spricker?

1 439 miljarder kronor. Så mycket har vi i Sverige lånat till bostäder, enligt Bankföreningen. Utlåningen till bostadsrätter ökade med 27 procent i år. Statliga SBAB gör det ännu enklare att låna genom att ta bort de dyra topplånen. Samtidigt varnar ekonomer för en ny prisbubbla.

Först gör de borgerliga partierna innerstadsbor i Stockholm till miljonärer genom utförsäljningen av hyresrätter. Sedan skuldsätter sig unga barnfamiljer för livet när de ska ta sig in på bostadsmarknaden. Vilken politiker kommer att låta dem bära hela bördan vid ett kraftigt prisras?

Saneringen efter den förra bankkrisen fick alla vara med om att bekosta. Risken är stor att glesbygden och hyresgästerna i förorterna får betala dagens mäklaraffärer på framtidens skattsedel. Hur tänker finansminister Pär Nuder förhindra det?

Nyligen kedjade chefen för Greenpeace i Storbritannien fast sig i en Range Rover-fabrik. Vad blir nästa drag från svenske kollegan Lennart Daléus? Nu väntar jag på varningarna från Volvoledningen till de anställda på Torslanda: ”Det här är Lennart”.

Annars var förstås<7b> veckans nyhet presentationen av nästa generation tv-spel.

Microsoft kommer med sin Xbox 360 till julhandeln, Sony med Playstation 3 nästa år. Nintendo smyger fram nya konsolen ”Revolution”. Undrar om de redan säkrat varumärket. Lars Ohly får se upp.

Hemma äger barnen mig på gamla Nintendo 64:an. De är i mål på Star Wars-banan innan jag ens fattat hur turbodriften fungerar.

Marknaden för tv- och datorspel omsätter 49 miljarder kronor om året enbart i USA. Snart går spelen om musikindustrin i försäljningsvärde, enligt branschorganisationen ESA.

Jag skulle kunna skriva om tystnaden kring den kommande it-propositionen och påminna om Monica Klejas utmärkta krönika för ett par veckor sedan i Ny Teknik. Vad händer med bredbandet till glesbygden? Med it i skolan?

Eller resonera kring retrotrender och skyhöga priser på tv-spel från uråldern. Bara nostalgi eller ännu ett tecken på spekulationsekonomin?

Men det får bli en annan gång.

Först måste jag smygträna på att slå Sebulba och de andra podracerförarna på planeten Tatooine.

Mats Engström

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Mats Engström

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mats Engström