Ledare

Apoteksbråket långt ifrån över

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Omdebatterat Ylva Johansson vill behålla Apotekets monopol, men tycker samtidigt att tillgängligheten kan förbättras. Apoteket CW Scheele är det enda apoteket i landet som har öppet dygnet runt.

Omdebatterat Ylva Johansson vill behålla Apotekets monopol, men tycker samtidigt att tillgängligheten kan förbättras. Apoteket CW Scheele är det enda apoteket i landet som har öppet dygnet runt.

Foto: Peter Knopp

LEDARE

Dagens svenska monopolregler för försäljning av läkemedel strider mot EU-rätten. Så långt är alla överens efter gårdagens besked från EU:s domstol i Luxemburg.

Domstolen anser inte att det svenska systemet har tillräckligt starka garantier för att alla läkemedelsbolag ska behandlas lika. Det skulle – i alla fall i princip – kunna skada konkurrensen.

Samtidigt slog EU:s domstol fast att det inte är försäljningsmonopolet i sig självt som utgör problemet. Det kan betyda att Apoteket kan arbeta vidare, med smärre regelförändringar.

Därmed ligger fältet också öppet för tolkningar.

Johansson vill behålla monopol

– Jag vill ha kvar monopolet så därför kommer jag att göra de förändringar som är nödvändiga, förklarade sjukvårdsminister Ylva Johansson i går.

Branschorganisationen Svensk Handel deklarerar å sin sida i ett pressmeddelande att ”handeln kan ta över försäljningen av läkemedel redan nu”.

– När nu hela monopolet ifrågasatts och inte längre är tillåtet öppnar det helt nya möjligheter för handlarna, säger organisationens vd Dag Klackenberg.

Sanningen är att frågan om Apoteksmonopolet nu är tillbaka där den hör hemma, i politiken. I grunden handlar konflikten om synen på läkemedel. Antingen som en del av en samhälleligt garanterad hälsovård, eller som en handelsvara vilken som helst.

I det ena perspektivet blir säkerheten och likvärdigheten viktigast, i det andra tillgängligheten och friheten att konkurrera. Det är ytterst ett politiskt val.

De svagheter i det svenska systemet som EG-domstolen skjuter in sig på är inte svåra att rätta till. Till skillnad från andra marknader handlar konkurrensen mellan läkemedelsbolagen om ett väl avgränsat antal godkända preparat som apoteket dessutom redan i dag har skyldighet att tillhandahålla.

Nu lovar Ylva Johansson ett tydligare regelverk och möjligheter att överklaga.

Debatten har bara flyttat

Den juridiska debatten om Apoteksmonopolet skulle därmed kunna vara över, även om vi alldeles säkert kommer att se fler utmaningar av monopolet.

Den politiska debatten kommer däremot att fortsätta.

”Apoteket är en av plansocialismens sista utposter”, förklarade folkpartiets Eva Flyborg i går. Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund stämde in och talade om ett system Sverige delar med Nordkorea och Kuba.

Ylva Johansson ansåg sig för sin del slå vakt om en ordning som ger säker läkemedelsanvändning och låga priser samtidigt som hon ansåg att tillgängligheten kunde förbättras ytterligare.

Vilken bild som bäst passar på de svenska apoteken bör avgöras politiskt, inte juridiskt.

IP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!