ÅSIKT

Reinfeldt, vet du vad som pågår i Bryssel?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Gunnar Hökmark är arg. Skitförbannad, skulle mina kompisar säga, men det ordet använder inte moderaternas förstanamn i EU-parlamentet. Han skriver istället rasande inlägg mot Aftonbladets ledarsida på sin blogg.

Första maj kritiserade vi utanförskapet i Sverige under rubriken ”Alla ska med”. Gunnar Hökmark tolkar det som en okritisk hyllning av regeringspartiets valparoller. Det ”ger en känsla av andra länder och tider”, menar han.

Aftonbladet vevade på som ”en sömndrucken boxare” när vi berättade om högerns kampanj mot Margot Wallströms kemikalieförslag. Hökmark påstår att han hade samma syn som socialdemokraterna, men mörkar att han röstade emot den viktiga substitutionsprincipen, att farliga ämnen ska bytas ut mot säkrare alternativ.

Själv står jag för ”en devothet som blir patetisk i sin blindhet” därför att jag berömt ett framträdande av Göran Persson i riksdagens EU-nämnd.

Gunnar Hökmark får gärna skälla. Europadebatten behöver känsla och konflikter.

Det tråkiga är att Hökmark inte med ett ord kommenterar det som varit en huvudpunkt i vår kritik av honom.

En av Hökmarks allierade i Bryssel heter Chris Horner. I höstas avslöjade brittiska The Independent hur denna Horner planerade en hemlig offensiv mot EU:s miljöpolitik. Han reste runt till Europas storföretag för att skaffa stöd.

”I USA har en informell koalition framgångsrikt bidragit till att undvika Kyoto-åtgärder”, skrev Horner i sitt underlag till direktörerna. Han ville få pengar till en kampanj mot EU:s ambitiösa mål för att minska koldioxidutsläppen. Den skulle ledas av en PR-firma med företagsvänliga tankesmedjor i viktiga roller.

Som av en händelse är Chris Horner ”direktör för externa relationer” på tankesmedjan European Enterprise Institute, en direkt kopia av de nykonservativa grupperna i Washington. Gissa vem som är vice ordförande? Gunnar Hökmark, som också berömt en klimatrapport Chris Horner skrivit.

European Enterprise Institute är redan en plattform för angrepp mot miljökrav, livsmedelskontroll och arbetsrätt. Institutet vägrar berätta varifrån pengarna kommer. Andra liknande institut får pengar från amerikanska oljebolag.

När jag frågar den verkställande direktören Jacob Lund Nielsen om pengarna får jag veta att han just slutat. Det visar sig att han drivit PR-firman cabinet DN parallellt med sitt jobb på Gunnar Hökmarks tankesmedja. Vem Lund Nielsen har uppdrag för är ”fullt konfidentiellt”, enligt firmans hemsida.

Kampanjerna mot EU:s klimatpolitik är i full gång. Ibland synligt, ibland diskret. Det är en av många strider i Bryssel som märks alltför lite i den svenska debatten.

Gunnar Hökmark tycker att vi på Aftonbladets ledarsida är orättvisa som påstår att han motarbetar EU:s miljöambitioner. Kritiken skulle bli mer trovärdig om han bröt kontakterna med European Enterprise Institute och Chris Horner.

Vad säger Fredrik Reinfeldt om sin partiväns kontakter?

Mats Engström

ARTIKELN HANDLAR OM