ÅSIKT

Lundgren talar bara till de sina

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: För de redan frälsta Moderaternas partiledare Bo Lundgren pratar med sympatisören Sten Larell, som tyckte det var bra att Lundgren tog upp medborgarnas inflytande i sitt tal i Simrishamn.
LEDARE

29 juli 2002. Räcker Bo Lundgren till som borgerlig utmanare om statsministerposten? Sedan han avstod från att tala i Almedalen har moderatledaren fått mycket kritik.

I lördags skulle Lundgren i Simrishamn visa att de som ifrågasatt honom haft fel. Sommartalet skulle bli moderatledarens revansch.

Resultatet tycks dock ha blivit det motsatta. Kommentarerna efter Lundgrens tal handlar mest om bristen på glöd och entusiasm.

Bo Lundgren beskriver sig själv som en ”upprorsledare” i kampen mot det ”förmynderi” som i dag tynger det svenska folket.”Politik får inte vara allt”, sa moderatledaren och sammanfattade sin bild av läget.

Politik av känt märke

Ett anslag som förpliktigar. När dagens Sverige beskrivs i så mörka bilder väcker det förväntningar om radikala förslag på förändringar. Och även om Lundgren använde merparten av sitt tal till att kritisera socialdemokraterna lyfte han också fram moderata krav.

Skatterna ska sänkas, skolan ge betyg tidigare och valfriheten i vården öka. Bidragstagare ska mötas av större krav och småföretagarna av färre regler. Moderat politik av känt märke, men knappast en formel för att vända den uppgivna stämningen inom borgerligheten.

Ingen ledare för borgarna

Lundgren talade också om samarbetet mellan de fyra borgerliga partierna och kallade det en framtidsallians. Ändå var det knappast en ledare för en samlad borgerlighet som talade i Simrishamn. I stället framträdde en partiledare vars viktigaste uppgift är att entusiasmera de egna sympatisörerna.

Kanske var det också därför som talets enda egentliga nyhet handlade om ett moderat paradområde. Lundgren lovar skärpta straff för grova brottslingar om moderaterna får bestämma. I första hand vill han se en fördubbling av minimistraffen för grov misshandel och rån. Dessutom upprepade han att den som för tredje gången begår ett grovt brott automatiskt ska dömas till maxstraff.

Europeisk trend

Här ansluter moderaterna till en tendens i den europeiska debatten. Hårdare tag mot brottslingar har varit ett bärande tema bakom högerns framgångar i flera europeiska länder, nu senast i Frankrike. Nu gör också svenska moderater politik av rädslan för brott.

Till skillnad från flera av sina partikamrater i Europa håller sig dock svenska moderater för goda för att koppla kraven på lag och ordning till främlingsfientlighet. Den liberala grundtonen är ännu alltför stark.

Lundgren anmälde sig kanske inte som en allvarlig kandidat till statsministerposten. Men han påminde om att också Sverige påverkas av det debattklimat som råder i vår omvärld.

IP